Mæland krever forklaring på Orklas utflagging

Næringsminister Monica Mæland ber om en forklaring fra Orkla etter at de har sagt at de vil flagge ut flere av sine bedrifter her i landet. En av bedriftene som nå skal flyttes er Ello i Kristiansund.

Ello i Kristiansund

Orklas planer om å flagge ut produksjonen av blant annet Ello i Kristiansund til Sverige er blitt en sak for næringsminister Monica Mæland (H).

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Utflagging av overskuddsforetak er uvanlig, mener næringsminister Monica Mæland (H). Orkla vil forklare seg i et møte med statsråden mandag.

– Jeg inviterer Orkla til et møte for å høre hvilke tanker de gjør seg om å flagge ut produksjonen av varer til Sverige, før varen skal selges i Norge. Det er litt uvanlig at overskuddsbedrifter flagges ut, sier Mæland til NTB.

– Vi er positive til invitasjonen og møter næringsministeren mandag, sier konserndirektør for kommunikasjon i Orkla, Håkon Mageli.

Ello i Kristiansund

Orkla Foods har vedtatt å flagge ut produksjonen av Fun Light og Tomtegløgg fra Gimsøy Kloster i Skien til Sverige. Utflagging av Idun ketsjup og sennep i Rygge blir avgjort i mai.

Protest mot Ello-nedleggelse

Hovedtillitsvalgt ved Ello i Kristiansund, Unni Garberg, får støtte fra Else-May Botten (Ap) og Oskar Grimstad (Frp).

Foto: Roar Strøm / NRK

I tillegg er det varslet utflagging av fabrikken Ello i Kristiansund, der 60 ansatte blant annet lager Lano, Solidox, Lypsyl og Sterilan.

25. april skal styret ta den endelige avgjørelse i saken. Nærmere 60 arbeidsplasser vil gå tapt i Kristiansund dersom produksjonen av Lano og de andre merka blir flagga ut til Sverige. De ansatte ved Ello i Kristiansund har tidligere protestert mot flyttingen. Også flere lokale politikere har engasjert seg i saken.

– Jeg kan forstå at et konsern som har flere underskuddsbedrifter, vurderer å samle disse internt i Norge for å få et bedre resultat. Men å flytte overskuddsbedrifter som Ello ut av landet er det helt umulig å forstå, sa Kjell Neergaard, ordfører i Kristiansund, under en markering i april.

Bekymret LO

Mæland hadde tirsdag et møte med LO og LO-forbundene Industri Energi og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) for å høre deres syn på Orklas planer.

– De er forståelig nok bekymret for arbeidsplassene. Det er en bekymring regjeringen deler. Samtidig må jeg understreke at det er styret i Orkla som skal og må fatte strategiske beslutninger. Vi kan ikke mene noe om det, sier Mæland.

Ulogisk

– Orkla er en stor aktør, og har et betydelig samfunnsansvar. Bedriften er bygget opp gjennom samarbeid med ansatte i alle år. Og så er dette takken, sier forbundsleder Jan-Egil Pedersen i NNN.

Jan-Egil Pedersen

Jan-Egil Pedersen mener flyttingen er ulogisk.

Foto: NNN

Han er innforstått med at Mæland ikke kan instruere Orkla-styret, men er likevel spent på hva hun vil si i møtet med bedriften:

– I tillegg til samfunnsansvaret som jeg etterlyser, er det også et poeng at Orkla og storeier Stein Erik Hagen nyter godt av disse skattekuttene som denne regjeringen er så opptatt av. Men dette er åpenbart ikke nok. Vi er svært bekymret for utviklingen og hva som blir neste trekk fra Orkla, sier Pedersen til NTB.

Rekordinvestering

Orkla-direktør Mageli sier til NTB at det handler om å styrke Orklas konkurransekraft i en situasjon med sterk internasjonal konkurranse.

Næringsminister Monica Mæland

Næringsminister Monica Mæland ber om en forklaring fra Orkla etter at de har sagt at de vil flagge ut flere av sine bedrifter her i landet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Samtidig avviser han Pedersens antydning om at Orkla ikke viser samfunnsansvar:

– Orkla har sterk tradisjon for å produsere varer i Norge og vil fortsette med det i mange år. I fjor økte vi investeringene i det norske markedet med 50 prosent til 700 millioner kroner. Vi har ingen planer om å forlate Norge. Tvert om ønsker vi å satse mer i Norge, sier han.

Mageli sier at samfunnsansvar inngår i beslutningsgrunnlaget når framtidig plassering av Idun og Ello kommer til styrebehandling i mai.

Nysgjerrig statsråd

På spørsmål om hva hun kan bidra med i prosessen, sier næringsministeren at det blir litt opp til hva som kommer fram i møtet med Orkla:

– Jeg er nysgjerrig etter å høre hva som er så attraktivt ved å flytte overskuddsproduksjon til Sverige for en vare som skal selges i Norge. Min jobb er blant annet å høre hvilke vurderinger de gjør av rammebetingelsene, sier Mæland.