Hopp til innhold

Tillitsvalgt: – Blir seigpining

De ansatte som er igjen på fabrikken i Kristiansund prøver å holde humøret oppe. De viser sterkt samhold i den tiden de har igjen på Ello.

Unni Garberg

TILLITSVALGT: Unni Garberg er tillitsvalgt for de 58 ansatte som er igjen på Ello-fabrikken. Hun forteller at de ansatte lever i usikkerhet. Etter sommeren i 2017 vil det komme flere oppsigelser, før fabrikken flyttes til Falun i Sverige.

Foto: Anne-Mari Flatset / NRK

I slutten av april reagerte de tilsatte ved Ello med tårer. De var tydelig skuffet over Orkla sitt vedtak om å legge ned fabrikken i Kristiansund.

Fabrikken som produserer hygieneartikler, har tidligere hatt 80 medarbeidere. Nå er de 58. Samholdet virker sterkere enn noensinne.

– Det var en to-tre dager vi lot det synke innover oss, og så har vi egentlig bare brettet opp ermene og gått videre, forteller en av de ansatte, Tore Larsen.

Flere oppsigelser neste år

Produksjonen ved Ello kommer til å holde frem lenger enn tidligere bestemt. Flyttinga til Falun i Sverige skulle være ferdig til sommeren neste år, men nå blir det produksjon i alle fall ut 2017.

Ello Kristiansund

Slik reagerte de ansatte, da de i april fikk beskjeden om at fabrikken skulle legges ned.

Foto: Roar Strøm / NRK

Tillitsvalgt Unni Garberg sier det er med blandede følelser de tar imot beskjeden om at nedbygginga av fabrikken tar lenger tid.

– Vi kommer ikke til å få noe særlig reduksjon i bemanningen med det første, for vi må begynne å bygge lager og vi får helt sikkert nok å gjøre. Oppsigelsene vil nok komme etter ferien neste år. Det skjer litt etter litt. Det blir en veldig utrivelig tid fremover, forteller Garberg.

I kantinen forteller de at de prøver å gjøre det trivelig for hverandre. De har jobbet sammen lenge, noen sier de kjenner hverandre bedre enn sine egne ektefeller.

– Vi prøver å holde sammen så godt vi kan, men stemninga kan være tung innimellom, forteller en kvinnelig ansatt.

Tilbud om jobbsøkerkurs

De ansatte på fabrikken har fått tilbudet om jobbsøkerkurs, mange har meldt seg.

– Vi titter også litt etter om det er noe ledig. Jeg er hjelpepleier egentlig, så jeg føler jeg kan få jobb et annet sted. Men det er det å gå fra 100% til å bli innkallingsvikar som jeg gruer meg til, forteller Ann Kristin Vig.

Rundt bordene i pauserommet runger latteren, de holder humøret oppe og motiverer hverandre, mye med galgenhumor.

– Det er mange som er over 50 år, og da står de ikke først i køen til ny jobb. Men man må bare tenke positivt for det, sier Jan Kåre Solli.

– Orkla bør prise seg lykkelig

Garberg sier at mange er glade for at produksjonen skal holde på et år til, mens noen mener det er seigpining.

Jan Kåre Solli og Tore Larsen

Jan Kåre Solli (f.v.) og Tore Larsen gruer seg til dagen da de ikke er arbeidskollegaer. Det er et særlig godt samhold på Ello, mener de.

Foto: Anne-Mari Flatset / NRK

– Alt er usikkert her nå. Det vi vet er at produksjonen vil holde frem til ut 2017. Kanskje produksjon ut 2018 også, men det er ganske usikkert. Det blir jo seigpining egentlig, men så er det jo det at vi har jobb, hvertfall de som har lang ansiennitet, sier Garberg.

Jan Kåre Solli sitter ved bordet sammen med gode kollegaer han setter pris på. Han sier at arbeidsgiveren har grunn til å være takknemlig.

– Jeg beundrer folket som er igjen her. De jobber som før, og det tror jeg Orkla bør prise seg lykkelig for, at de har en sånn arbeidsstokk.