Hopp til innhold

Sterke protester mot utflagging av overskuddsbedrift

Folk i Kristiansund samlet seg i dag for å markere misnøye mot Orkla. Fabrikken Ello, kjent for Lano-såpen, står i fare for å bli flagget ut til Sverige.

Aksjon mot nedlegging av Ello
Foto: Roar Strøm / NRK

Det kan bli slutt på et 116 år gamalt fabrikkeventyr i Kristiansund. Fabrikken Ello produserer blant annet kjente produkter som Lano-såpen og Doktor Greve.

I januar varslet Orkla-ledelsen at fabrikken kan bli flagget ut til Sverige og 60 jobber kan forsvinne fra Kristiansund. Dette har skapt sinne og frustrasjon.

Lørdag samlet folk seg på Kongens plass i Kristiansund for å markere motstand og misnøye med Orkla-ledelsens beslutning om at Ello kan bli flyttet til Sverige. Det var LO og Industri Energi som arrangerte støttemarkeringen til de Ello-ansatte. Hovedtillitsvalgt Unni Garberg synes støtten de har fått i dag er helt fantastisk.

– Jeg har nesten ikke ord. Støtten er enorm og det betyr mye, sier Garberg.

LES OGSÅ:

Overskuddsbedrift

Ordføreren i Kristiansund, Kjell Neergaard reagerer sterkt på at en virksomhet som går i pluss, kan bli flagget ut til Sverige.

– Jeg kan forstå at et konsern som har flere underskuddsbedrifter, vurderer å samle disse internt i Norge for å få et bedre resultat. Men å flytte overskuddsbedrifter som Ello ut av landet er det helt umulig å forstå, sa Kjell Neergaard i sitt innlegg.

– Dette er en del av Kristiansunds identitet, og det er en bedrift som vi alltid har vært stolte av, sa ordføreren.

Protest mot Ello-nedleggelse

Hovedtillitsvalgt Unni Garberg får støtte fra Else-May Botten (Ap) og Oskar Grimstad (Frp)

Foto: Roar Strøm / NRK

I feil retning

Også stortingsrepresentant Else May Botten (Ap) holdt et flammende innlegg mot Orkla-ledelsens ønske om å flytte ut Ello.

– 21. april blir en skjebnedag for Ello. En fabrikk som går i pluss. Dette er å gå i helt feil retning. I et intervju har Stein Erik Hagen sagt at det er nødvendig at Orkla legger ned halvparten av sine bedrifter. Men hvorfor skal vi legge ned så mange lønnsomme bedrifter? spurte Else May Botten.

Bred støtte

Leder i Sunndal kjemiske fagforening, Eivind Torvik, kom fra Sunndalsøra til Kristiansund for å støtte kollegaene.

– Når vi hører at Orkla planlegger å legge ned en lønnsom hjørnesteinsbedrift og det er kollegaer av oss, stiller vi opp, sier Torvik. Han mener politikerne må si fra om at lønnsomme arbeidsplasser må bli værende i Norge.

Hovedtillitsvalgt Unni Garberg håper at dagens markering fører til at fabrikken består.

– Vi er lønnsomme og kan bli enda mer lønnsomme. Jeg tror Orkla kommer til å vinne på at vi får fortsette å produsere, sier Garberg.