Hopp til innhold

Foreldre gjør opprør mot skyhøy SFO-regning

– Jeg får en SFO-regning på 115.000 kroner i året, og det har jeg ikke mulighet til å betale, sier oppgitt forelder Karl Paul Reiakvam.

Skodje SFO

Svært mange foreldre i Skodje var samlet tirsdag kveld for å vise sin misnøye til prisstigningen i SFO.

Foto: Øyvind Johan Heggstad / NRK

Karl Paul Reiakvam

Karl Paul Reiakvam er en av småbarnsforeldrene som blir rammet av prisløftet.

Foto: Øyvind Johan Heggstad / NRK

Foreldrene til skolebarn i Skodje går nå til kraftig angrep på kommunen etter at politikerne valgte å øke takstene for skolefritidsordningen (SFO).

Fra og med 1. april øker utgiftene for SFO med 20 prosent, og muligheten til å kjøpe enkelt-økter faller bort. Dermed må foreldrene betale for hele dager i slengen.

Det får store økonomiske konsekvenser for Karl Paul Reiakvam og en rekke andre småbarnsfamilier. Til høsten må han nemlig betale 10.500 kroner i måneden for å innlemme sine tre barn i SFO-ordningen. I løpet av et helt år utgjør det 115.000 kroner.

– Det har vi overhodet ikke råd til, så nå må vi dessverre ut på bygda og spørre venner og besteforeldre om pass. Eldstemann blir gående på sleng, og kommer ikke til å få tilsyn, sier Reiakvam

Frykter rasering

Småbarnsfaren sier politikernes prisløft både rammer ungene som ikke får delta i det sosiale miljøet på skolefritidsordningen, samt de mange småbarnsfamiliene i kommunen som ikke tjener over gjennomsnittet av befolkningen.

– Dette vil ramme grunnstammen i Skodje kommune. Dette stedet har en stor andel småbarnsforeldre under 40, og det er slett ikke alle som har såpass med midler at de har råd til de hevede utgiftene.

Siv Anita Dyrøy er nestleder ved SFO på Skodje barneskole. Hun mener politikerne nå risikerer å ødelegge hele ordningen, og frykter at folk vil miste jobbene sine som følge av at foreldre sier opp plassene sine.

– Folk er helt sjokkerte over prisøkningen. Selv får jeg en ekstrautgift på 25.000 kroner i året, og det er altfor mye, sier hun.

Saken fortsetter under bildet

Ordfører Terje Vadset i Skodje

Ordfører Terje Vadset (FrP) i Skodje sier verden kan være urettferdig, men maner til forståelse av at kommunen sliter økonomisk.

Foto: Øyvind Johan Heggstad / NRK

– Verden kan være urettferdig

Fra kommunen sitt hold svarer ordfører Terje Vadset (FrP) at Skodje er i økonomisk uføre, og må skjære beinhardt inn på budsjettet for å komme nærmere balanse.

– Vi er på 395. plass av alle de 429 kommunene i Norge når det kommer til inntekter – altså nesten på bunn. Sammen med en representant fra Kommunenes Sentralforbund (KS) tok vi en full gjennomgang av hvor vi kunne stramme inn i kommunen, og da anbefalte han oss å gjøre noe med SFO.

Siv Anita Dyrøy

– Folk er helt sjokkerte over prisøkningen, sier nestleder Siv Anita Dyrøy ved SFO.

Foto: Øyvind Johan Heggstad / NRK

– Men er det meningen at småbarnsfamiliene skal bli rammet slik?

– Verden er nok ikke alltid rettferdig dessverre. Det er nok mange andre svake grupper som også lider av at vi er en fattig kommune, sier Vadset.

Nedbemanning

19 stykker har sagt opp plassen sin ved SFO, og 10 stykker har redusert den etter prisstigningen.

– Dette er jo også tapte inntekter?

– I kommunal sammenheng er det slik at frafall i inntekter utløser justeringer i bemanningen, sier Vadset, og utelukker altså ikke at det kan bli kutt i stillinger ved skolefritidsordningen.