Hopp til innhold

Skal sette norsk rekord i fugletitting

Ingen her i landet har gjort det før ham. Moldenseren Eirik Grønningsæter prøver seg på Big Year – å sette ny rekord i antall fuglearter sett i løpet av ett og samme år.

– Jeg kan ikke ha noen faste avtaler dette året, for jeg må være parat til å reise ut når som helst til hvor som helst, sier fugletitter Erik Grønningsæter.

Eirik Grønningsæter

Eirik Grønningsæter, fugletitter

Foto: Eirik Grønningsæter / WildNature.no

Han snakker om det han kaller et lite stunt – et helårsstunt. For i hele 2014 er det kun én ting som gjelder for ham.

Å finne og ta bilder av så mange fuglearter som mulig. Aller helst noen virkelig sjeldne som han aldri har sett før.

Jeg satser på å se minst 320 ulike fuglearter i løpet av året

Eirik Grønningsæter, fugletitter

Rekordforsøk

Det kalles Big Year, og er stort i USA. I Norge er det derimot ingen som har gjennomført rekordforsøket tidligere. Nå er målet for Grønningsæter å se og ta bilde av minst 320 ulike fjærkledde arter før året er omme.

Til nå er 310 fuglearter det meste som er sett her i landet på ett år, men i henhold til moldenseren var ikke det et offisielt forsøk. Han tror og håper at han skal klare å sette ny rekord, selv om året startet med en skikkelig bomtur.

Les også:

Fuglen var fløyet

Laksand

Laksand

Foto: Eirik Grønningsæter / WildNature.no

Skal han finne så mange arter som han håper på, trenger han hjelp fra folk. På nyttårsaften fikk Grønningsæter, som til daglig bor i Trondheim, telefon fra Larvik. Noen hadde observert en veldig sjelden fugleart.

– Jeg kastet meg i bilen og kjørte nedover, men da jeg kom frem var fuglen likevel bokstavlig talt fløyet, forteller moldenseren.

Han sier det er litt av spenning og slikt man må regne med når man prøver seg på Big Year.

Lær mer om fugler: Norsk ornitologisk forening

Stort i utlandet

I Norge er det få som driver aktivt med fugletitting, mens i andre land er den fjærete hobbyen helt vanlig. I henhold til Grønningsæter har fugletitterforeningen i England over én million medlemmer, og i USA regner over 20 prosent av befolkningen seg som fugletittere.

Selv ble han interessert i fugler da han som liten ble tatt med ut i naturen rundt Molde, og siden 1990 har det meste av 36-åringens tid gått til fugl.

Han utadnnet seg til zoolog med hovedfag i arktisk fugl, men nå er det naturfotografering og guiding som tar det meste av tiden.

Stellerand

Stellerand

Foto: Eirik Grønningsæter / WildNature.no

Heldig stilt

Det krever tid å skulle finne over tre hundre fuglearter på et år, og fugletitteren anser seg som veldig heldig, siden han har en jobb der han kan styre seg selv. Dessuten får han god hjelp av en kamerat med fly.

– Han har stilt både seg selv og flyet til disposisjon hele dette året. Det gjør det lettere å forflytte seg raskt rundt i landet.

At Grønningsæter samtidig overhode ikke er redd for å bli lei fugler i løpet av året kommer også godt med.

Les også:

Naturopplevelsene er det viktigste

Skulle han klare Big Year-forsøket og sette ny fugletitterekord, er det likevel ikke noen stor premie i vente, for verken penger eller medaler glitrer i det fjerne.

Det spiller likevel ingen rolle for moldenseren, for drivkraften er det kunne å være ute og oppleve naturen og fuglene. Samtidig håper han at næringslivet vil sponse ham med noen kroner, slik at han når året er over kan tilrettelegge for et naturområde der publikum kan komme for å beundre fugler.

– Likevel ville det jo selvfølgelig være artig om jeg ble den første i Norge til å sette en Big Year-rekord, innrømmer han til slutt.

Stellersnipe

Svømmesnipe

Foto: Eirik Grønningsæter / WildNature.no