Hopp til innhold

– Det gjør noe med deg å ikke vite hva fremtiden blir

Ekteparet Birgit Thunem Knutsen og Nils Espen Lilleheim har tatt initiativet til et nettverk for unge slagrammede etter at Nils Espen fikk slag for to år siden.

Birgit Thunem Knutsen, Nils Espen Lilleheim, Tommy Skar

Birgit Thunem Knutsen, Nils Espen Lilleheim og generalsekretær i LHL Hjerneslag, Tommy Skar.

Foto: Nils Atle Sundnes / NRK

Hvert år blir 12.000 personer rammet av hjerneslag i Norge. Gjennomsnittsalderen for dem som blir rammet, er 75 år.

Men dette er også noe som kan skje med dem som er langt yngre. Nils Espen Lilleheim var 45 år gammel da livet ble snudd fullstendig på hodet.

– Jeg følte at det smalt. Hørselen forsvant, og jeg kjente at det var noe oppe i hodet som ikke var sånn som det skulle være.

To ganger på ti dager

Nils Espen Lilleheim

Nils Espen Lilleheim var bare 45 år gammel da han ble rammet av hjerneslag.

Foto: Nils Atle Sundnes / NRK

Ti dager tidligere var han blitt hentet med ambulanse, og på sykehuset fikk han etter hvert høre at han hadde virus på balansenerven. Men denne gangen skjønte han at det var alvorlig.

– Det var bare en ting som raste gjennom hodet og det var: ring 113, få gitt beskjed til moren min slik at hun kan komme og passe på ungene våre og så får kona mi Birgit bli med meg på sykehuset, sier Nils Espen Lilleheim.

Savnet et nettverk

Å få hjerneslag i ung alder er dramatisk, ikke bare for den som blir rammet av sykdom, men også for de nærmeste.

Ekteparet savnet et nettverk for folk som var i samme situasjon, og som vet hva dette innebærer, et fellesskap som gjør det mulig å dele erfaringer.

Derfor tok de saken i egne hender og dannet LHL Hjerneslag Ung Nordvestlandet som har etableringsmøte i Ålesund tirsdag, og som er et nettverk for unge slagrammede.

Å bli en del av et fellesskap

Birgit Thunem Knutsen

Birgit Thunem Knutsen mener det er viktig å få møte folk som forstår situasjonen.

Foto: Nils Atle Sundnes / NRK

– Det er tøffe tak. Vi har to små barn, og det gjør noe med deg å ikke vite hva fremtiden blir, særlig i starten da det var uavklart, sier Birgit Thunem Knutsen.

– Det er et nettverk der vi kan møtes og dele erfaringer, gjøre ting sammen, og der både den slagrammede, ektefelle eller samboer, og ikke minst barna får bli en del av et fellesskap. Du får møte folk som forstår hva du står i. For du føler av og til at du står med dritt opp til knærne. Folk rundt ser at han har hatt slag og at han er syk, men ser ikke konsekvensene i det daglige.

– Dette er helt strålende

Tommy Skar

Tommy Skar, generalsekretær i LHL Hjerneslag, hilser initiativet hjertelig velkommen.

Foto: Nils Atle Sundnes / NRK

Generalsekretær i LHL Hjerneslag, Tommy Skar, sier han er svært glad for initiativet og mener det er et stort behov for et slik nettverk

– Det er mange som føler seg alene, og at de nå kan møte andre i samme situasjon, utveksle erfaring og bli en del av et fellesskap er helt strålende, sier Tommy Skar.

En hjelp til å gå videre

Nå håper Nils Espen Lilleheim at det skal bli lettere for den som har hatt hjerneslag å kunne snakke om det. Selv var han åpen om sykdommen sin på Facebook, og erfaringene var veldig gode.

– Vi snakker veldig mye om tommelen opp på Facebook og kommentarer og slikt. Enhver tommel opp er en dytt i ryggen og en hjelp til å gå videre.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL