Hopp til innhold

Problemer med å levere aggregat

Grunt vann og rusk i Todalsfjorden gjør det vanskelig for båten som skal frakte aggregat til den isolerte bygda. Nå sender Kystverket inn en oljevernbåt for unngå båtulykker.

Oljevernbåt Kystverket

Kystverket setter inn en oljevernbåt i arbeidet med å rydde Todalsfjorden.

Foto: Sommeråpent / NRK

Innbyggerne i Todalen har fått beskjed om å være sparsommelige med strømbruken før flere aggregat kommer til bygda. Nå melder Kystverket at båten som har aggregatene om bord, ikke kommer seg fram før det blir flo sjø.

– Båten vi har sendt for å plukke rusk der inne, store tømmerstokker og så videre, brukes nå til å frakte aggregat innover. Og så vidt jeg forstår er det litt problematisk å komme til, og må vente på flo sjø for å få lastet aggregatene, sier regiondirektør i Kystverket Midt-Norge, Harald Tronstad.

Kan være farlig på fjorden

Todalen

Det kan være farlig for folk å ferdes på Todalsfjorden.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

I tillegg er fjorden full av rusk og rester etter skredet som gikk onsdag. Store tømmerstokker og andre farlige materialer har begynt å flyte utover, og kan være farlig for folk som ferdes i båt i området.

– Vi frykter at rusket skal ligge og drive, og være til sjenanse i lang tid. Det viktigste for oss er å få det opp når det ligger mest mulig samlet, i alle fall mens det er inne i fjorden der.

Sender inn oljevernbåt

Derfor har Kystverket besluttet å sende inn en oljevernbåt for å rydde fjorden. Det forventes at båten kommer inn til området i løpet av kvelden.

– Noe har passert ferjekaia på Kvanne, så det blir litt spredning. Planen vår er å begynne med den ene båten og plukke ytterst i fjorden, så plukker vi fra den andre siden også. Vi må gjøre det så trygt for mulig for dem som må ferdes på sjøen en tid framover, sier Tronstad.

Stor trafikk

Og det er snakk om ganske mange mennesker som blir nødt til å benytte seg av båttransport framover. Omtrent 500 mennesker er isolert i bygda etter at skredet tok med seg den eneste innfartsveien til området ned i sjøen.

– Jeg regner med at det blir stor trafikk på sjøen nå som veien er borte, og da bør vi få vekk mest mulig av det som er svært farlig å kjøre på, for det kan gjøre skade på båt og gjøre ting enda verre for dem som bor der inne, sier Tronstad.

– De har det ille nok sånn som det er, vil jeg tro, legger han til.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL