Kronprins Haakon imponert over Norsk Maritimt Kompetansesenter

– Det er strålende å høre hvordan næringslivet og forskningsmiljøet har blitt forenet i inspirerende omgivelser, sier Kronprins Haakon.

Kronprinsen åpnet Maritimt kompetansesenter i Ålesund

Storslått oppbud da Kronprins Haakon både fikk faglige og kulturelle opplevelser ved kompetansesenteret.

Torsdag besøkte Kronprins Haakon Ålesund for å åpne Norsk Maritimt Kompetansesenter (NMK) på Nørve, med høytidelig snorklipping.

Til stede var det også være et stort oppbud fra næringslivet, og andre aktører som har tilknytning til kompetansesenteret.

– Imponerende

Kronprinsen selv la ikke skjul på at han var imponert over byggverket, og at han var glad for å være til stede.

– Bygningen har blitt helt strålende, og jeg ser frem til å se mer av den. Det er spennende å høre hvordan næringslivet og forskningsmiljøet har blitt forenet i inspirerende omgivelser, sier Kronprins Haakon.

– Jeg spurte noen av barna som tok imot meg om de hadde lyst til å jobbe her når de blir store – det hadde de, så det er gledelig, humrer Haakon.

"Olympisk" senter

Roger Ingebrigtsen fra regjeringen roste Ålesund som hovedsetet for en av de mest fremtredende delene av den maritime sektoren på internasjonal basis.

– Helt siden vikingtiden har kystfolket på Vestlandet vært fremtredende når det kommer til maritim virksomhet. Fra fisking har utviklingen trukket mot offshore, olje og gass. Dere markerer dere internasjonalt, og det er imponerende.

– Jeg ser på kompetansesenteret som et olympisk toppsenter – ikke for sportsutøvere, men for folkene som evner å løfte Norge til topplassering i den internasjonale maritime industrien, sier Ingebrigtsen

Saken fortsetter under bildet

Kronprins Haakon

Fullsatt sal inne i NMK.

Foto: Ivar Eidheim / NRK

– Dette er bare begynnelsen

Ålesund-ordfører Bjørn Tømmerdal la heller ikke skjul på at han er svært glad for innvirkningen et velfungerende maritimt kompetansesenter har på det industrielle clusteret på Sunnmøre.

– På mange måter fullfører dette byggverket ideen om å smelte sammen den maritime industrien i regionen.

– Jeg er trygg på at folkene som står bak utviklingen i denne sektoren har store ideer for fremtiden. Min erfaring er at disse personene aldri sier seg fornøyde, og at de sitter med den nødvendige tålmodigheten som kreves for videre utvikling.

– Dette er bare begynnelsen, understreket ordfører Tømmerdal.

Saken fortsetter under bildet

Kronprinsbesøk blomsterbarn

Står klare med blomster til Kronprinsen kommer.

Foto: Jannicke Susann Farstad / NRK

NMK 2

I åpningstalen fortalte medeier Leif Arne Langøy om senterets opprinnelse, og orienterte om videre planer.

De er nemlig store.

– Jeg er ikke i tvil om at det var riktig av Rolls-Royce å investere i bygging av kompetansesenteret. Drømmen vår er å snart starte bygging av det vi kaller "NMK 2" på vestsiden av senteret. Vi tror det vil kunne bidra stort til å øke rikdommen til både byen og regionen, samtidig som det vil utfylle Høgskolen i Ålesund ytterligere, sier Langøy.

David Severin spiller på Kronprinsmøte NMK i Ålesund

David Severin fikk æren av å spille piano for Kronprins Haakon og alle fremmøtte. Det satte han virkelig pris på.