Knuste do og brente opp døra på Storholmen

I helgen har det blitt utført massivt hærverk på utedoen på Storholmen utenfor Sula. Hærverket blir politianmeldt.

Storholmen

HÆRVERK: Døra var revet av og brent opp. Doen var knust og det var slått hull i vegger. Dette bildet ble tatt lørdag, før det igjen ble satt i gang fest på Storholmen.

Foto: Andreas Brungot Dybvik

– Utedoen knust, vinduet knust, veggene inne knust, døra røsket av hengslene og brent opp, benkene rundt grua brent opp, porten til brygga knust til pinneved, bokser, flasker.....

Slik starter innlegget til Knut Dybvik på Facebook, med bilder fra hærverket på utedoen ved Storholmen på lørdag.

– I dag har vi brukt tre timer på å rydde opp knuste flasker over hele holmen. De som var her forrige gang kom tilbake i natt, forteller Dybvik.

Bryggeporten ødelagt flere ganger

Toalettet er knust og døren er revet av og brent. Veggene inne har blitt slått hull i. To dager på rad har Storholmen blitt utsatt for hærverk.

Storholmen

Utedoen må totalrenoveres etter hærverk.

Foto: Knut Dybvik

– I dag har vi ryddet i tre timer. Vi har plukket sju bossekker etter en ungdomsfest. Det ligger strødd med knuste flasker her, forteller Dybvik, som også har satt ut geiter på holmen.

Området på Storholmen blir drevet av Sunnmøre Friluftsråd. Her settes det ut geiter for å beite ved sommerstid, slik at holmen ikke skal gro igjen.

Storholmen

Deler av døra som ble brent på bål.

Foto: Andreas Brungot Dybvik

– Benkene her er oppbrent og vegger er knust. På lørdag var porten til bryggen ødelagt. Vi satte da opp ny, men den holdt bare i 12 timer før den også ble ødelagt, forteller Dybvik.

Dybvik fant to ungdommer sovende i en båt tidlig i dag, som også ga han navn på hvem som sto bak. Han forteller at dette ikke er første gang det skjer.

– I fjor var det en ungdomsfest her, hvor de prøvde å få geitene fulle. Dette er femte gangen vi skrur opp en ny port på bryggen og vi begynner å miste motet.

Vil bli politianmeldt

Friluftsrådet fikk penger med fylket tidligere i år for å renovere doen. Nå går alle pengene til å bygge ny.

– Jeg er helt sjokkert. Dette kommer til å få etterspill og det vil bli politianmeldt, sier daglig leder May Britt Haukås i Sunnmøre Friluftsråd.

Storholmen

Søndag morgen lå det igjen høyttalere på utedoen som hadde blitt ramponert.

Foto: Liv Øvstegård

– Det er en gammel utedo, men selv om den er gammel er det totalt meningsløst å ødelegge den, forteller driftsleder i Sunnmøre Friluftsråd Pål Henry Høyberg.

Penge som ble tildelt Sunnmøre Friluftsråd vil ikke være nok til å bygge en helt ny tror Haukås.

– Det som har blitt ødelagt er av store verdier. Friluftsområdet er statlig sikret og vedlikeholdt med offentlige midler. Jeg tviler på at midlene vi fikk med fylket ikke er nok.

– Det skjer mye hærverk på slike friluftsområder. Det virker som om alt vi setter opp må settes opp som betong, avslutter Høyberg.

Storholmen

Dette synet møtte Liv Øvstegård søndag morgen.

Foto: Liv Øvstegård