Tonnevis med dritt har flommet over badestrand siden nyttår

Sommeridyllen for badehungrige barn i Ålesund kan være ødelagt etter at tonnevis med kloakk har flommet ut i en av byens populære badebukter.

Video KLOAKK EMBLEMSVÅGEN

Barna må bare konstatere at det lukter stygt og den fine sandbunnen er blitt brun. Dritt fra kloakken forurenser den populære badeplassen.

Under arbeid med en ny kloakkledning ble den gamle kappet av. Entreprenøren gikk konkurs, og kloakken fikk strømme fritt i flere måneder. Badesesongen står for døren og naboene fortviler.

Bukten heter Emblemsvågen, en liten badebukt med naust og båtplasser. Bare et steinkast unna ligger Ålesunds badestolthet, Emblemssanden. Nå kryper temperaturer stadig høyere og badesesongen er like om hjørnet. Men i Emblemsvågen frister ikke vannet til badeaktiviteter.

Jon Helseth

Jon Helseth har bodd i området i 45 år. Like etter nyttår oppdaget han at noe var galt.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

– Dette er egentlig et veldig fint område. Barna ønsker seg hit ned til sjøen og naustene hele tiden, sier beboer i området, Jon Helseth.

Helseth har bodd i området i 45 år. Like etter nyttår merket han at noe var galt.

Vi oppdaget først at det kom så mye fugl her. Så vi lurt på hva i all verden dette var for noe. Og det som tidligere var fin sandbunn var plutselig blitt helt brunt, forteller han.

Kuttet kloakkledningen

Naboene i Emblemsvågen kontaktet Ålesund kommune flere ganger. Men først denne uka ble mistanken bekreftet.

Karsten Almås

Karsten Almås forteller at den gamle kloakkledningen ble kuttet av og ikke satt sammen igjen.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Vi skulle legge en ny ledning. Da måtte vi krysse den eksisterende ledningen. Det førte til at vi måtte kappe den gamle ledningen. Det ble gjort, men den skulle også ha blitt skjøtt sammen. Men det ble ikke gjort, sier fagleder Karsten Almås i Ålesund kommune.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Entreprenøren gikk konkurs

Kommunen hadde satt bort oppdraget til et firma. Dette firmaet gikk konkurs før de fikk fullført oppdraget. Kommunen ble imidlertid informert om situasjonen i en rapport.

Kloakken har strømmet ut siden nyttår. Men det er først nå i den senere tid vi har blitt klar over skadene. Dette er sånt som ikke skal skje, sier Almås.

Almås forsikrer beboerne om at Ålesund kommune nå tar saken på alvor.

- Vi vil begynne arbeide med å reparere rørene allerede denne uken. Dette vil være over før badetemperaturen er på plass, sier han.