- Kloakk-eventyr kan ende med døden

Stadig flere går under jorda for å få mettet eventyrlysten. Kloakk-ekspedisjoner kan ende med dødsfall, advarer vann- og avløpsetaten.

Video Farlig å ferdes i kloakken

I kloakken er det mye gass og lite oksygen. - Å ferdes her kan få tragiske konsekvenser, advarer ingeniør Atle Grimstad i vann- og avløpetaten i Oslo.

Erling Kagge på tur under New York

Den norske polfareren Erling Kagge har sammen med amerikaneren Steve Duncan krysset New Yorks undergrunn- og kloakksystemer

Foto: Med tillatelse fra Steve Duncan

Å vasse rundt i trange og fuktige avløpstunneler er ingen drømmereise for folk flest, men noen nysgjerrige sjeler har lagt sin elsk på de alternative oppdagelsesferdene.

Like før jul tok eventyreren Erling Kagge nettopp en slik tur - under en av verdens største metropoler - New York. Nå frykter ekspertene at hans opplevelser inspirerer andre.

– Det er mange farer med det å bevege seg under bakken. Vi anbefaler det absolutt ikke, sier Atle Grimstad som er ingeniør i vann- og avløpsetaten i Oslo.

«Urban Exploration»

Atle Grimstad advarer mot kloakk-ekspediisjoner

Avløpssystemet er ingen lekeplass, sier Atle Grimstad i vann- og avløpsetaten i Oslo.

Foto: NRK

Fenomenet «Urban Exploration» (UE) har nemlig spredd seg til Norge. UE går ut på å oppsøke og utforske forlatte, urbane områder. Industribygg, sykehus, hoteller, togstasjoner og underjordiske tunneler er vanlige mål.

Grimstad tror det er unge gutter på søken etter spenning som hovedsaklig lar seg friste av UE. I tillegg vet etaten at det også finst grupper som driver med UE i mer organiserte former.

– For en stund siden kom vi over forum på nett der vi ser at folk diskuterer muligheten for å komme seg ned i rørledninger og avløpssystemer under bakken, for å søke spenning, forteller Grimstad i avløpsetaten.

– Det legges ut bilder og beskrivelser på sopesielle nettsider. Det øker vel kanskje statusen dersom man har vært et sted ingen har besøkt tidligere, legger han til.

– Kan dø momentant

Vann- og avløpsetaten går under jorden i Oslo

Vann- og avløpsetaten på befaring under hovedstaden.

Foto: NRK

Å ta seg ned underjordiske avløpssystemer er ulovlig. Det setter ingen stopper for de ivrigste, noe som bekymrer myndighetene.

De frykter at hasardiøse kloakk-ekspedisjoner kan få fatale konsekvenser

– Man kan bli utsatt for gasser. Det er lite oksygen og du lammer hele pusteorganet slik at du kan dø på stedet, sier Grimstad.

Gassene fra avløpsvannet er ofte luktfrie. De påvirker pusteorganet ved å hindre at oksygenet blir transportert rundt i kroppen. Svimer man av uten forvarsel mens man er alene under jorda, er det liten sjangs for at noen vil komme deg til unnsetning før det er for sent.

Ingeniøren påpeker også at det er begrensede rømningsveier i kloakktunnellene.

– Så hvis noe skulle skje der nede så er nesten helt umulig å komme seg ut.

Video Bli med vann- og avløpsetaten i Oslo under jorden

Vann- og avløpsetaten i Oslo tar deg med på en virtuell - og trygg - ferd gjennom kloakken.

Bensin og kjemikalier

Mørkt og farlig i kloakksystemet

I det underjordiske kloakksystemet skjuler det seg mange farer.

Foto: NRK

Det er heller ikke bare avløpssystemene som er farlige å ferdes i. De underjordiske tunnelene som er ment til å frakte bekker og rent vann, er heller ikke noen trygg ekspedisjonssone.

– Det kan også være kjempeskummelt. Bensin og kjemikalier etter en trailervelt kan for eksempel renne ned i dette systemet. Da vil det også her dannes livsfarlige gasser, forklarer Grimstad.

Kan man ikke bare stenge av disse underjordiske avløpstunnelene, slik at folk ikke klarer å ta seg inn?

– Nei. ledningene har jo som oppgave å frakte vannet ut. For at vannet skal komme ut, kan vi umulig stenge helt av. Dermed blir det mulig å krype inn noen steder, som likevel håper folk kan finne tryggere steder å dra på oppdagelsesreiser.


Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger