Ann Helen Hellevik i Møreforskning Marin mener reglene bør endres etter at nye funn viser at forskjellen mellom nytt salt og brukt salt er minimal.
Hun håper kravet om å bare bruke nytt salt i fiskenæringen skal forsvinne. Dette vil gjøre næringen mer konkurransedyktig sier hun.
- Det er en fordel å bruke opp igjen saltet for å spare penger. Saltfisk og klippfisk næringen produserer på veldig små marginer, sier Hellevik.
Trenger saltet
For hver kilo fisk må det like mye salt til for å lage klipp- eller saltfisk. Hittil har det vært forbudt å bruke saltet opp igjen, fordi man har vært redd for at bakterien rødmidd skal spre seg.
Nye funn gjør at Ann Helen Hellëvik fra Møreforskning Marin mener fiskeri- og kystdepartementet bør vurdere kravet på ny.
- Vi fant faktisk mindre rødmidd i salt som var brukt enn i det nye saltet. Likevel er det ikke bare for bedriftene å bruke saltet på nytt. Vi må sette inn regler for hvordan man må gjøre det, for å holde kvaliteten, sier Hellevik.
Kan glede seg
Hellevik peker på at andre regler i naboland, gjør at Norge får det vanskelig på det globale markedet. På Island bruker bedriftene saltet igjen opptil fem ganger.
Men hun tror norske fiskeprodusenter snart kan få grunn til å glede seg.
- Nå har dette vært ute til høring, og trolig vil det bli vedtatt. Resultatene viser at det ikke blir store endringer i produksjonen, sier Hellevik.