NRK Meny
Normal

Kan ikke kreve samvær

Frostating lagmannsrett har bestemt at bestefaren til en snart åtte år gammel gutt ikke kan kreve samvær med gutten.

To døde på Sjøholt

I dette huset ble guttens foreldre funnet døde i september.

Foto: Frode Berg / NRK

Gutten mistet i september begge sine foreldre under tragiske omstendigheter, da hans far tok livet av hans mor, og deretter seg selv. Guttens far var ungarsk, moren var tysk, og familien var bosatt i Ørskog kommune.

En uke i året

Den åtte år gamle gutten har tidligere bodd sammen med sine foreldre og besteforeldre på morssiden i Tyskland. Tingretten gav de tyske besteforeldrene foreldreansvaret, mens guttens ungarske bestefar på farssiden ble tilkjent rett til en ukes samvær hver skoleferie. Denne uken skulle i år tilbringes i Tyskland, deretter i Ungarn.

Oppfordrer til frivillig kontakt

De tyske besteforeldrene anket dommen, med grunnlag i guttens behov for å være i kjente trygge omgivelser. Den ungarske bestefaren, som søkte om foreldreansvaret sammen med sin datter, argumenterte med at det ville være til guttens beste også å opprettholde kontakt med sin ungarske familie.

Lagmannretten avgjorde at den ungarske bestefaren ikke kan kreve samvær med gutten. Samtidig oppfordrer domsavsigelsen de involverte parter til å legge til rette for frivillig kontakt mellom gutten og hans ungarske familie i fremtiden.