Hopp til innhold

Kampen om makta i fylkestinget kan bli svært jevn

Miljøpartiet De Grønne og uavhengige regionlister kan havne på vippen i fylkestinget etter høstens valg.

John John Bruseth

John John Bruseth (MDG) har all grunn til å være fornøyd med målingen.

Foto: De Grønne

Det viser en meningsmåling Infact har gjort for Tidens Krav og NRK Møre og Romsdal.

I følge målingen har ingen av alliansene flertall i fylkestinget. Ap/SV/Venstre/Sp har tilsammen med 21 mandat. Høyre/FrP/KrF har 22 mandat. Fire mandat befinner seg på vippen i følge målingen

Fylkesordfører Jon Aasen (Ap) er forberedt på å måtte kjempe for å beholde posisjonen.

Jon Aasen

Fylkesordfører Jon Aasen (Ap) er forberedt på et spennende valg.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Vi har to blokker som er like store. De kommer til å være like store til høsten også så valget i Møre og Romsdal blir et svært spennende valg, sier Jon Aasen.

– Målingen viser at vi må brette opp ermene og jobbe hardt, sier Aasen.

Frp større enn Høyre

Arbeiderpartiet er det største partiet med 28,4 prosent. Det er en kraftig tilbakegang fra en tidligere måling i vinter, men det er fremgang fra fylkestingsvalget i 2011. I følge målingen er FrP større enn Høyre i Møre og Romsdal, og det er flere år siden sist.

Frank Sve

Frank Sve (FrP) kan registrere at partiet hans er større enn Høyre.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Det er et meget godt resultat. Frp står sterkt i Møre og Romsdal. Vi har vært svært synlige og vi har fått god drahjelp fra regjeringa, sier partiets fylkesordførerkandidat, Frank Sve.

– Jeg er ikke skuffa. Vi er klar over at dette kan svinge en del. Nå er vi i en god posisjon før valget og jeg er relativt optimistisk, sier Høyres fylkesordførerkandidat Charles Tøsse.

På vippen

Mette Belden

Mette Belden og Nordmørslista har plass i fylkestinget med denne målinga.

Foto: Trond Vestre / NRK

Målingen gir Miljøpartiet De Grønne to mandat mens Nordmørslista får ett. Det siste mandatet havner i fellesbetegnelsen Andre partier.

Samtidig viser erfaringen at regionale lister kommer dårligere ut i målinger enn i valg. Det kan bety at Nordmørslista kan ha mer å gå på, og at sunnmørslistene har større oppslutning enn det denne målingen fanger opp.

Det kan også bety at flere av disse partiene kan komme på vippen etter fylkestingsvalget.

Men Miljøpartiets toppkandidat John John Bruseth vil ikke si noe om hvem de vil støtte dersom de kommer i en vippeposisjon.

– Det er helt åpent. Ingenting er bestemt. Det er i så fall opp til de andre partiene å komme til meg og forelså saker som kan bidra til bedre klima, miljø og livskvalitet, sier John John Bruseth.

Kampen om velgerne

De etablerte partiene er ikke spesielt begeistret for de partiene som nå kan havne på vippen. Venstre og SV mister velgere til Miljøpartiet, Nordmørslista stjeler velgere fra andre partier som kunne ha tjent mer på sykehussaken.

Kristin Sørheim

Kristin Sørheim (Sp) tror sykehussaken kan bli en god sak for Senterpartiet.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Kristin Sørheim (Sp) tror likevel partiet hennes vil vinne på sykehussaken.

– Først og fremst på grunn av styringsmodellen for sykehusene som jeg tror alle ser må på skrothaugen. Her tror jeg vi får støtte fra velgerne, sier Sørheim.