Hopp til innhold

Jasmin og mamma må reise

Donna Grødahl må trolig reise fra mann og hjem i Kristiansund om få uker. Loven er klar, sier Pål Lønset i Justisdepartementet.

Familien Grødahl

Jasmin Grødahl (1) må trolig dra til Filippinene sammen med mamma Donna om noen uker. Der må de kanskje bli i to år.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Fordi ektemannen var sjuk og ikke tjente godt nok for flere år siden, må Donna Grødahl tilbake til Filippinene og søke om opphold i Norge på nytt. En prosess som trolig tar to år.

At ektemannen til Donna, Øysten Grødahl, har tjent mer enn nok de siste åra, er ikke argument godt nok for Justisdepartementet.

- Kan ikke leve på det offentlige

Ved Justisdepartementet opplyser de at det ikke skal være slik at utenlandske borgere må bli forsørga av offentlige støtteordninger.

Det er grunnen til at den norske parten må ha tjent nok - året før den utenlandske ektefellen søker om å få bli i Norge.

Dermed er trolig Donna Grødahl og datteren Jasmin (1) snart på veg til Filippinene.

Pappa Øystein Grødahl hadde for lav lønn i 2008 og 2009 til at familien kan være sammen.

Skal beskytte den norske økonomien

Statssekretær Pål Lønset (Ap) i Justisdepartementet sier at loven er til for å beskytte den norske økonomien.

Han innrømmer likevel at regelverket ikke passer for alle, og at departementet stadig får inn saker fra Utlendingsdirektoratet der loven treffer feil.

– Det er ikke gitt at regelverket alltid vil være som i dag. Det har vi til vurdering, sier Lønset til NRK Møre og Romsdal.

Får massiv støtte

Ekteparet Donna og Øystein Grødahl og den lille datteren Jasmin, opplever støtte fra flere hold. Blant dem som har engasjert seg er ordføreren i Kristiansund.

Arbeiderpartipolitiker, Tove Lise Torve, sitter i Justiskomiteen på Stortinget, og hun vil forandre regelverket.

– Men det ser ut til at det er lite som kan gjøres for denne familien. Saken er trist, og denne regelen rammer mange barn, sier Torve.

Se innslaget om familien:

Video Ektemannen tjente ikke nok - nå må kona ut av landet