Hopp til innhold

- Det er et daglig mareritt

Øystein Grødahl var syk, og tjente derfor ikke nok til at UDI lar kona Donna bo i Norge. I løpet av få uker vil hun og lille Jasmin være på vei ut av landet.

Video Ektemannen tjente ikke nok - nå må kona ut av landet

Jasmin er ett år, og krabber smilende rundt på stuegulvet i Kristiansund. Hun vet ikke at hun snart må dra vekk fra faren sin.

- Det stopper hele livet vårt. UDI har laget et daglig mareritt til oss, sier Øystein.

Les også:

I løpet av to til tre uker vil kona Donna Grødahl bli tvunget til å forlate Norge, og da blir lille Jasmin med. Donna får ikke lov til å bli i landet, fordi ektemannen ikke tjente godt nok i 2008 og 2009.

Nå blir hun nødt til å søke om oppholdstillatelse fra Filippinene, en prosess som kan ta to år.

Var sjuk- tjente for lite

Øystein Grødahl har diabetes, og dét er på mange måter grunnen til at familien nå blir splittet.

For i årene 2008 og 2009 var han mye syk, og det gikk utover inntekta som selvstendig næringsdrivende.

Han endte opp med å tjente mindre enn hva UDI krever for familiegjenforening, og det må han bøte for i dag. Selv om han nå er fast ansatt hos andre, og tjener langt over minimumskravet, har han en dyster dom å vise frem til NRK.

- UDI la til grunn at kravet til fremtidig inntekt er oppfylt. UDI fant imidlertid at kravet til tidligere inntekt ikke er oppfylt, leser han opp fra brevet fra UDI.

Det betyr at Donna ser seg nødt til å reise fra hjemmet og mannen sin.

- Vi har en baby, som trenger faren sin også, sier hun.

Tjent nok før


Etter at lokalavisa Tidens Krav skrev om saken, har støtteerklæringer strømmet inn til familien. Men Utlendingsnemda står på sitt.

I en e- post til NRK understreker UNE at nye forskrifter setter krav til inntekt, også i årene før søknad. At Øystein nå har sikker inntekt er ikke nok, og dermed må han nå se sin kone og datter reise.