Hemmeligheten til Island: – Vi er stoltere enn andre

Ingen mann er en øy, og for sagaøya i nordvest er det samholdet mellom elleve mann gjennom 90 minutter som er nøkkelen til suksess.

Adam Örn Arnarson og Aron Thrandarson

Adam Örn Arnarson og Aron Thrandarson følger det islandske laget tett i EM. De er stolt over å endelig få oppleve hjemlandet iet stort mesterskap.

Foto: Magnus Gamlem/NRK

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo slår oppgitt ut med armene under oppgjøret mot Island.

Foto: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / Afp

At en vulkansk øy midt i Nordatlanteren, like sør for polarsirkelen, med en befolkning på 331 000 skulle klare å spytte opp nok gode fotballspillere til å delta i et europamesterskap, har overrasket mange.

Overrasket ble også Cristiano Ronaldo og resten av de portugisiske spillerne da Birkir Bjarnason utlignet og sikret poeng i åpningskampen tirsdag kveld. Ronaldo klaget på Islands mentalitet etter kampen og mente at det defensive spillet deres ikke ville sende dem langt i turneringen.

– Hva forventer han? At Island skal spille som Barcelona mot Portugal?, spør AaFK-spiller, Aron Thrándarson, som har én landskamp for Island.

– Jeg synes han er en dårlig taper. Island vil selvfølgelig prøve å forsvare seg mot Portugal og prøve å gjøre dem så frustrerte som mulig. Vi islendere bare ler av Ronaldo, sier lagkamerat, Adam Örn Arnarson.

– Hadde svømt til Frankrike om de ringte

SOCCER-EURO-ICE/REACTION

AaFKs islandske spillere skryter av samholdet i landslaget og viljen til å kjempe for hverandre.

Foto: ROBERT PRATTA / Reuters

De to islendingene gløder til tider når landet og landslaget deres er tema. Det er tydelig at de er stolt av at hjemlandet er med i en stor turnering for første gang.

– Jeg synes det var en utrolig prestasjon av laget. Alle jobbet ræva av seg og man kunne se at alle supporterne på tribunen var veldig stolt og helt gale, forteller Arnarson, som beviser at islendingene har en spesiell mentalitet med følgende utsagn:

– Jeg hadde svømt til Frankrike om de hadde ringt meg. Det ligger noe i at islendinger er vikinger, smiler han.

– Det ser ut som vi kjemper hardere og er stoltere enn andre land av å være med. Lagmoralen er høy og man springer for hverandre. Gylfi Sigurðsson er vår stjernespiller, men i motsetning til Ronaldo, jobbet han over hele banen, mener Thrándarson.

– Som å spille på en gravplass

Islandsk fotball har fått et krafig løft under svenske Lars Lagerbäck, men sporten har vært et satsingområde i landet i flere år. Overalt i det kalde landet har det dukket opp haller egnet for fotballspilling og ved siden av alle skoler i Reykjavík ble det bygget kunstgressbaner.

– Jeg husker før hallene kom, og jeg trente på et underlag av stein, sand og gjørme. Det var grusomt, og hvis det regnet kunne man ikke trene. Da var det som å trene på en gravplass, forteller Arnarson.

Men i fremtiden vil ikke Island bli sett på som et lag fullt av store, klumsete vikinger fra harde kår, ifølge Thrándarson.

– De minste spillerne har gode trenere og teknikken blir bare bedre og bedre. Man kunne se i kvalifiseringen til EM at laget evnet å holde på ballen mot lag som Nederland, og kvaliteten blir bedre. Det pleide å være to teknisk gode spillere på laget og ni krigere ved siden av, men nå er utviklingen annerledes, mener han.