Hopp til innhold

Oppdrettslaks på ville veier

Grundige undersøkelser og DNA-analyser avslører at oppdrettsfisk utgjør hver femte laks i den nasjonale lakseelva Surna.

Oppdrettslaks i Surna

Slike rømlinger skaper problemer i lakseelvene.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Surna skal være blant landets best beskyttede lakseelver. Likevel er hver femte laks som svømmer i Surna en rømt oppdrettsfisk.

På laksetelling fem mil oppe i Surnavassdraget finner grunneierne oppdrettslaks etter oppdrettslaks.

– Jeg hadde håpt at vi skulle sluppet å funnet så mange som dette. Det jeg kunne ønske meg var at vi kunne ha sporet hvor den har rømt fra, fordi jeg syns noen må ta ansvaret for den fisken som går opp i elven, sier Arne O. Sæter, leder i samarbeidsorganet for Surna.

– Spesielt bekymringsverdig

Elva i Surnadal på Nordmøre er en kjent og viktig elv. Med status som nasjonal lakseelv, plassert innerst i en nasjonal laksefjord, burde den vært trygg.

– Da er det spesielt bekymringsverdig at vi finner rømt oppdrettslaks i denne elven i ganske store antall, sier Marius Berg som er overingeniør ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Les også:

Stor trussel

At skjellprøver viser at så mye som hver femte laks egentlig er en rømt oppdrettsfisk, kan på sikt utgjør en stor trussel for genpakken som den norske villaksen har utviklet gjennom årtusener.

– Vi vet at rømt oppdrettslaks individ for individ gjør det dårligere enn villfisken. Men når det blir mange av dem så etterlater de seg avkom i vassdraget, og nå kan vi bevise at noen av de individene som ser ville ut i Surna, er genetisk oppdrettslaks. Det vil si at de er avkom av oppdrettslaks som gytte i Surna for en laksegenerasjon siden, sier Berg.

Han mener situasjonen er så alvorlig at den burde bekymre forvaltningen som skal håndtere problemet.

Saken fortsetter under videoen.

Grundige undersøkingar og DNA-analyse avslører no at oppdrettsfisk utgjer kvar femte laks i den nasjonale lakseelva Surna. Det er alt anna enn gode nyheiter for dei som vil ta vare på villaksen.

Rømmer i en tidlig fase

Seksjonssjef for tilsyn i fiskedirektoratet, Henrik Hareide, er enig i at det er bekymringsverdig.

– Vi ser at det har vært en høyere innblanding av oppdrettslaks i elva i år, enn de siste åra og det er bekymringsfullt. Men den generelle tendensen er at rømt oppdrettslaks har gått ned de siste årene, forklarer han.

Han sier at Fiskeridirektoratet har gjort vurderinger av hva som er grunnen til rømmingen.

– Vi har sett at fisken har rømt i en tidlig fase i produksjonen og derfor har vi rettet kontrollen mot småltanleggene og sikringen av avløpene der. Der mener vi at vi har kommet langt og at de fleste anleggene har en tilfredsstillende sikring.

– Det kan også være sannsynlig at en del av fisken rømmer i første fase i sjø i forbindelse med at en bruker litt større maskeåpning på nøtene i oppdrettsanleggene enn den minstefisken krever. Derfor jobber vi nå med å få på plass mer veiledningsmateriale til oppdrettsnæringen.

Kan ta ut fisk

Det er også ønskelig å ta ut fisk fra elvene der det blir for mange av de rømte.

– Vi har fått NINA til å gå gjennom mulighetene for å fjerne rømt oppdrettsfisk. De har levert en rapport til oss som vil bli offentliggjort om ikke så lenge der de har en gjennomgang for mulige metoder for å ta ut fisk fra elvene når det er nødvendig. Vi håper at tiltakene vi har gjort og muligheten til å ta ut fisk, sikrer oss den kontrollen vi trenger, sier han.