Hopp til innhold

Nybø: Hurtigruten driver hotelldrift i strid med norsk lov

Næringsminister Iselin Nybø er tydelig på at Hurtigruten driver hotell i strid med det norske lovverket, men kan ikke si at en ny forskrift vil være på plass før driften er over.

Hurtigruteskipet Fridtjof Nansen

Hurtigruteskipet MS Fridtjof Nansen benyttes som hotell under innspillingen av «Mission Impossible». Skipet ligger til kai på Hellesylt.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Mandag ettermiddag møttes næringsministeren og Hurtigruten til et møte for å diskutere driften av «MS Fridtjof Nansen» som hotell. Næringsdepartementet er uenige med Hurtigruten og sjøfartsdirektoratet i tolkningen av loven.

– Vi mener at virksomheten som «MS Fridtjof Nansen» driver med til kai er i strid med loven, sier næringsminister Iselin Nybø.

Regjeringens faste pressekonferanse om koronasituasjonen

Næringsminister Iselin Nybø har innkalt til møte med Hurtigruten og sjømannsorganisasjonene.

Foto: Lise Åserud / Lise Åserud

Sjømannsforbundet, Maskinistforbundet, Sjøoffisersforbundet og Fellesforbundet deltok også på møtet mandag ettermiddag.

Næringsministeren oppfordrer videre at Hurtigruten innfinner seg med departementets tolkning av loven, selv om det ikke var noe bevegelse mellom partene.

– Det var et godt møte, hvor vi fikk diskutert ordentlig. Det var ingen bevegelse mellom partene, men det tror jeg ingen forventet heller, sier Nybø.

Frustrasjonen er derimot stor hos Norsk Sjømannsforbund. De ønsker at Nærings- og fiskeridepartementet skal gripe inn med en gang.

Terje Hernes Pettersen

Advokat i Norges sjømannsforbund, Terje Hernes Pettersen, ønsker at driften på «MS Fridtjof Nansen» stopper umiddelbart.

Foto: Steinar Haugberg

– Vi ønsker at næringsministeren og departementet tar grep med en gang og stanser den ulovlige driften som foregår på Hellesylt nå, sier advokat i Norges Sjømannsforbund Terje Hernes Pettersen.

Hurtigruten mener de driver hotelldrift innenfor regelverket, og forholder seg til Sjøfartsdirektoratet sin tolkning av loven.

– MS Fridtjof Nansens utleie som charter til en filmproduksjon er en helt ekstraordinær enkelthendelse, og vi forholder oss til at Sjøfartsdirektoratet har avklart at vi ligger godt innenfor NIS-regelverket, skriver kommunikasjonsdirektør i Hurtigruten, Anne Marit Bjørnflaten i en e-post til NRK.

For å forhindre denne uenigheten i fremtiden så jobber departementet med en ny forskrift i loven.

– Vi vil jobbe med en ny forskrift for å hindre at dette skal skje igjen, men det er for tidlig å si når den forskriften blir ferdig, sier Nybø

Har anmeldt saken

Skipet MS «Fridtjof Nansen» fungerer som hotell for crewet som filmer den syvende utgaven av «Mission Impossible».

Fellesforbundet og Sjømannsforbundet har anmeldt Hurtigruten. De mener at skipet skal regnes som et hotell, og at de som bor der må ha arbeidstillatelse og oppholdstillatelse i Norge.

Hurtigruten blir også kritisert av Sjømannsforbundet fordi de mener at mannskapet er leid inn på lav lønn, mens flere hundre norske Hurtigruten-ansatte er permittert. Sjømannsforbundet mener det foregår sosial dumping.

– Burde brukt norsk besetning

Johnny Hansen, leder i Norsk Sjømannsforbund, sier at de forventer at næringsministeren gir beskjed om at loven skal følges og at det som skjer i Hellesylt opphører umiddelbart.

– Hurtigruten kunne ha brukt et skip med norsk besetning og tatt inn permitterte på dette oppdraget. Da hadde de vært innenfor norsk lov og det hadde ikke vært noe problem, sier Hansen.

– Får norsk lønn

Selv mener Hurtigruten at de ikke bryter loven. De har fått godkjent utleien av skipet av Sjøfartsdirektoratet.

De avkrefter også sosial dumping. Til VG bekrefter Hurtigruten at de filippinske arbeiderne skal lønnes i henhold til norske vilkår under filminnspillingen.

Politiet har ikke konkludert i saken, men i verste fall kan det filippinske mannskapet bli utvist og få innreiseforbud til Norge. Hurtigruten kan også bli ilagt et forelegg. Politiet uttaler til NRK mandag at de gjør en løpende vurdering i saken.

Næringsminister Iselin Nybø har vært kritisk til bruken av skipet og har varslet en lovendring.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL