Hopp til innhold

Har meditert på en fjellhylle i en uke

I en uke har Morten Nygård sittet på en fjellhylle i Romsdalen i et forsøk på å bli i ett med naturen, og bli en levende kunstutstilling.

I en uke har Morten Nygård sittet på en fjellhylle i Romsdalen i et forsøk på å bli i ett med naturen, og bli en levende kunstutstilling.

SE VIDEOEN: Morten Nygård har sittet på en liten fjellhylle på Litlefjellet i Romsdalen den siste uka, som del av et kunstprosjekt under Norsk Fjellfestival på Åndalsnes i Møre og Romsdal. Foto/redigering: Roar Strøm

Morten Nygård

KUNSTNER: Morten Nygård forteller om opplevelsene han har hatt på fjellhyllen den siste uka.

Foto: Roar Strøm

– Det har vært fantastisk. Forrige søndag skinte sola opp hele fjellet og alt var magisk. Deretter kom det et regnvær uten like, som gjorde fjellet mer dramatisk, forteller kunster Morten Nygård.

Han har sittet på en liten fjellhylle på Litlefjellet i Romsdalen den siste uka, som del av et kunstprosjekt under Norsk Fjellfestival på Åndalsnes i Møre og Romsdal. Der har han meditert og prøvd å gå i ett med naturen.

– Jeg har sett på fjellet, eller så er det fjellet som ser på meg, sier han.

Hva er kunstideen din?

– Det er å studere naturen, og bli i ett med den. Det finnes en atmosfære i naturen som gjør at frekvensen inne i kroppen roer seg ned og vi blir mer harmonisk. I det vi blir mer harmonisk, blir vi en levende kunstutstilling. Vi er alle like vakker når vi får roet oss ned, mener Nygård.

Anbefaler folk å finne sin egen summetone

Oddvar Krekvik

BESØK: Oddvar Krekvik var en av mange som besøkte kunstneren på fjellhyllen.

Foto: Roar Strøm

Han forteller at han gjennom kunstprosjektet har funnet lyden av frihet og sin egen summetone. Nå anbefaler han andre å prøve det samme.

– Ta deg en tur ut, sett deg ned og gjør ingenting, er hans anbefaling.

– Det trenger ikke være en uke, men en halvtime, en time eller kanskje to. Naturen gjør noe med oss, forteller kunstneren.

Nygård sier at han til tider har vært våt og kald, og at hjelpsomme folk har kommet med mat og drikke til han i løpet av uka. Lørdag kveld kom kjæresten hans på besøk.

– Det var som første gang vi traff hverandre, kjærlighet ved første blikk. Men nå skal det bli godt å komme ned igjen og ta en dusj, sier han.

– Kunne blitt sett på som en raring

Sandra Woldgast

NEDERLAND: Morten Nygård i samtale med Sandra Woldgast fra Nederland.

Foto: Roar Strøm

Sandra Woldgast hadde tatt med familien fra Nederland opp til fjellhyllen den siste dagen kunstneren satt der. Hun er imponert over prosjektet til Nygård.

– Det er veldig fint og spennende. Det er ikke hver dag man ser noe slikt. Familien min syns også det, de har aldri opplevd noe lignende, sier hun.

Oddvar Krekvik kom også på besøk og er enig med Woldgast.

– Vi snakket litt om det, at det er greit når det er i forbindelse med fjellfestivalen. Hadde han kommet utenom det, hadde nok mange sett på han som en raring. Men nå syns jeg det er helt greit, mener han.