Hopp til innhold

Geiranger kan bli uten turistinformasjon

Turistene kommer i tusenvis til fjordbygda Geiranger. Men når sesongen starter er det slett ikke sikkert de får informasjon om severdighetene.

Geiranger

Hver sesong kommet det mange, mange tusen turister til Geiranger. Nå er det usikkert hvordan de skal få informasjon når de kommer hit på ferie til sommeren.

Det er Stranda kommune sin svært vanskelige økonomiske situasjon som gjør skjebnen til turistinformasjonen svært usikker. Etter en omfattende pengebruk er Stranda kommune en av Norges mest vanskelig stilte kommune når det gjelder økonomi.

Verdensarvområdet

Nå har kommunen vedtatt å redusere det avtalte tjenestekjøpet hos Destinasjon Geirangerfjord Trollstigen fra 1,35 millioner kroner til 500.000,-.

Det er nå stor usikkerhet om hvordan turistene skal informeres i sommersesongen. Vi vil likevel ha en prosess sammen med både kommunen og andre aktører i verdensarvområdet på hvordan vi kan løse informasjonsbehovet, sier styreleder Anne-Lise Roald.

– Geiranger er et nasjonalt ikon

Det er ikke bare turistinformasjonen i Geiranger som kan bli lagt ned. Også informasjonsaktiviteten i bygda Hellesylt står i fare, skriver Sunnmørsposten.

Vi må se på alternative løsninger. Det er svært viktig at det finnes et tilbud. Geiranger er et nasjonalt ikon. Dette har mye å si for hele den norske reiselivsbransjen, sier Roald til NRK.

Leter etter løsninger

Destinasjonsselskapet prøver nå å finne en løsning som ikke er så knyttet opp mot den enkelte kommunes økonomi som nå. I og med at det er Stranda kommune som nå kutter, velger selskapet å redusere virksomheten i akkurat denne kommunen.

Vi må da kutte de direkte kostnadene til turistinformasjon i denne kommunen. Vi kutter ikke felles i markedsføring, infrastrukturtiltak eller i stillinger i området. Det er lettere å kutte i husleie og i innleie av personell, sier Roald.

– Store ringvirkninger

Lederen i destinasjonsselskapet håper i det lengste at det blir turistinformasjon i Geiranger i en eller annen form. Hun tør nesten ikke tenke på konsekvensene om fjordbygda blir helt uten noen form for informasjon til turistene.

Nei, det ville få ringvirkninger for hele regionen. Det vil være en nasjonal sak også. Vi legger dermed ikke ballen død, men sier at vi er nødt til å snu alle kortene på nytt og se på saken sammen med andre aktører, sier Roald.