Turistene tisser i vasken på et av Norges mest populære reisemål

Til tider står turistene her i rekke og rad og tisser. Problemet er bare at dette slett ikke er et pissoar. Det er en håndvask som skal sikre turistenes hygiene.

Trollstigplatået toilett

Nå er driverne av Trollstigplatået lei av tissing i vasken. Plakatene taler sitt tydelige språk.

Foto: Øystein Fossum / Avisa Romsdal

Trollstigen er et av Norges mest populære turistmål. Og i sommer har det blitt ekstra fint øverst langs den bratte og svingete veien. Veien har fått status som Nasjonal turistvei, og det er bygget et flunkende nytt anlegg, med både utsiktspunkt, kiosker og turistinformasjon.

– Hele busslass står og tisser

Men driverne av Trollstigplatået fortviler. For de arkitekttegnede håndvaskene blir forvekslet med pissoar.

Det står hele busslass og tisser i håndvasken på herretoalettet, sier en fortvilet daglig leder av Trollstigen Drift AS, Edmund Meyer til Avisa Romsdal.

Statens vegvesen omtaler turer på Trollstigen som en kjøreopplevelse. Dette er en tradisjonsrik turistveg i dramatisk vestlandsnatur med høye fjell, dype fjorder og frodige daler.

Skilt Trollstigplatået

Dette skiltet møter deg, der du skal vaske hendene på Trollstigplatået.

Foto: Øystein Fossum / Avisa Romsdal

Ny og moderne

Platået fremstår nå i ny og moderne drakt, der det er lagt vekt på en arkitektonisk helhet i bygninger, stier og utsiktsplattformer.

Av alle flotte kjøreturer verden over tør vi påstå at Geiranger–Trollstigen ligger i elitedivisjonen, skriver Statens vegvesen i sin omtale av den nasjonale turistveien.

– Det er ikke noe særlig

Det var samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa som sto for den offisielle åpningen av den nasjonale turistveien 16. juni i år. Mens anlegget som helhet har møtt strålende ovasjoner, får vegvesenet nå smekk på grunn av den arkitekttegnede håndvasken som er plassert i en voksen manns hoftehøyde.

– Vi får selvfølgelig klager fra andre brukere når det står hele busslass og tisser der de selv skal vaske hendene. Det er forståelig at det ikke oppleves som noe særlig, sier Meyer.

Den nasjonale turistvegen Geiranger-Trollstigen blir offisielt åpnet lørdag. Her kan du følge den fantastiske reisen fra Dalsnibba til Åndalsnes.

Den nasjonale turistvegen Geiranger og Trollstigen ble åpnet 16. juni i år.

– Nå er vi lei

Nå har driverne tatt saken i egne hender i håp om få kanalisert de trengende over til selve toalettene. Og det hører med til historien at det faktisk ikke finnes pissoar på herretoalettet på Trollstigen. Både bimmelim og bommelom skal spyles ned i toalettskålene. På veggene henger dermed nå skiltene «For washing hands only» og «Don't pee here».

Vi provoserer kanskje litt med skiltingen, men vi er lei av at de tisser i vasken. Og det er først og fremst utenlandske turister som er problemet, sier Meyer.

–Burde vært større

Det er Reiulf Ramstad Arkitekter som har tegnet anlegget på Trollstigen. Daglig leder, Reiulf Ramstad forteller at de samme servantene også står andre steder i landet.

Skulle man ta unna trafikktoppene, måtte anlegget på Trollstigplatået være ti ganger større enn det er nå. Det går imidlertid ikke av regulerings- og naturvernhensyn, sier han.

Vegvesenet skal evaluere

Statens vegvesen skal evaluere forholdene ved Trollstigplatået etter at årets sesong er over. De ser på inneværende sesong som en prøveperiode, og har til nå hatt et fokus på mangelen på parkeringsplasser ved anlegget.

– Dette er selvsagt uheldig. At folk misforstår og tror at vasken er et pissoar er et problem vi må ta med i evalueringen. Først når vi har gjort det kan vi gjøre eventuelle forandringer, sier Grete Kongshaug i vegvesenet til Avisa Romsdal.