Hopp til innhold

Politikerne ville ha fastlandssamband - et lite øysamfunn sitter igjen med svarteper

Når gigantprosjektet Nordøyvegen står ferdig mister det lille øysamfunnet båttilbudet sitt. Øyfolket er helt avhengig av hurtigbåten og risikerer å måtte flytte.

Asbjørn Schjelderup og Kalle Skårbrevik foran hurtigbåten på Store Kalvøy

Asbjørn Schjelderup og Kalle Skårbrevik vil kjempe for å beholde hurtigbåttilbudet på Store Kalvø.

Foto: Trond Vestre / NRK

Kalle Skårbrevik og kona har planer om å skape seg en fremtid på Store Kalvøy utenfor Ålesund. Bare et steinkast fra kaia er han i full gang med å bygge hus.

Kalle Skårbrevik bygger nytt hus på Store Kalvøy

Kalle Skårbrevik bygger hus på Store Kalvø.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Det er en drøm vi har hatt at vi skulle finne et sted som var litt avsides, men samtidig sentralt. Så fant vi dette stedet her for noen år siden, og da slo vi til.

Men nå kan drømmen bli ødelagt. Både hurtigbåten som daglig går innom Store Kalvøy, og ferga som går til og fra øya to dager i uka, kan forsvinne. Årsaken er fastlandssambandet Nordøyvegen som skal stå ferdig 2022, og som vil ha en totalkostnad på over fem milliarder kroner. Penger til drift av ferge- og hurtigsambandet til øyene nord for Ålesund er lagt inn i finansieringa av Nordøyvegen, men det forutsetter at ferga og hurtigbåten blir lagt ned.

Svarteper

Asbjørn Schjelderup, talsperson for innbyggerne på Store Kalvøy.

Asbjørn Schjelderup er talsperson for innbyggere på Store Kalvøy.

Foto: Trond Vestre / NRK

Men de som bor på Store Kalvøy sitter igjen med svarteper. De får ingen glede av Nordøyvegen og mister samtidig båttilbudet. Det vil bety slutten på det lille øysamfunnet.

– Det er veldig trist dersom båttilbudet forsvinner. Da føler jeg meg latt i stikken. Det er kommunen som har solgt oss tomta så kommunen har et ansvar, sier Kalle Skårbrevik.

Hus på Store Kalvøy

På det meste bodde det 60 personer på Store Kalvø. Nå er det bare ni fastboende igjen.

Foto: Trond Vestre / NRK

Men det vil koste penger å opprettholde et båttilbud til Store Kalvøy der det bor ni personer i dag. Ålesund kommune og Møre og Romsdal fylkeskommune er ikke enige om hvem som skal ha ansvaret. Begge har store økonomiske utfordringer. Asbjørn Schjelderup som er talsperson for de som bor på øya, mener det som har skjedde, er kritikkverdig.

– Fylkestinget gjorde sitt vedtak om Nordøyvegen uten å tenke på konsekvensene for Store Kalvøy. Vi har tatt opp saken mange ganger uten å bli hørt. Vi føler at spørsmålet om Store Kalvø er blitt trenert.

Må finne en løsning

Kristin Sørheim (Sp), leder i samferdselsutvalget i Møre og Romsdal

Kristin Sørheim (Sp) er leder i samferdselsutvalget i Møre og Romsdal.

Foto: Trond Vestre / NRK

Flere politikere må ha visst at Store Kalvø kom til å havne i en skvis da vedtaket om Nordøyvegen ble gjort høsten 2018. Likevel har det skjedd lite før formannskapet i Ålesund fikk saken på bordet denne uken. Men nå har politikerne skjønt at det haster med finne en løsning. Det er to år igjen til åpninga av Nordøyvegen. Men en løsning vil koste penger.

– Vi må sette oss ned sammen med Ålesund kommune for å finne en løsning. Vi må også se på hvordan vi kan finansiere dette og om det er andre som kan være med i et spleiselag. Det ble lansert en nytt hurtigbåttilbud mellom Ålesund og Hamnsund via Store Kalvø. Det kan godt være at vi får på plass det en gang i fremtiden, men før Nordøyvegen blir åpnet, sier lederen i samferdselsutvalget i Møre og Romsdal, Kristin Sørheim (Sp).

Optimist

Asbjørn Schjelderup, talsperson for innbyggerne på Store Kalvøy

Asbjørn Schjelderup tror politiketrne vil finne en løsning.

Foto: Trond Vestre / NRK

Asbjørn Schjelderup er optimist og har tro på at det kommer en løsning. Men han mener det må bli en løsning for flere enn bare de som bor på Stor Kalvøy

– Politikerne må løfte blikket og se behovet, ikke bare for oss på Store Kalvøy, men for å få et godt transporttilbud for alle som bruker hurtigbåten i dag.