Hopp til innhold

– Forbud er ikke rette veien å gå

– Å innføre et forbud som er umulig å håndheve, er meningsløst. Det sier parlamentarisk leder for Frp, Harald Tom Nesvik.

Fyrverkeri

Dersom brannsjefene i byene Møre og Romsdal får det som de vil, blir det ulovlig for private å bruke fyrverkeri.

Foto: Anders Fehn / NRK

I Møre og Romsdal måtte brannvesenet ta seg 43 branner i vegetasjon og bygninger nyttårsaften. Etter brannatta tok brannsjefene i Ålesund, Molde og Kristiansund til orde for et privat forbud mot oppskyting av privat fyrverkeri. Nesvik har ikke tro på forbud.

Siste år med fyrverkeri?

– Dersom en skal lage et forbud mot privat fyrverker, må en sørge for at dette blir fulgt opp på en skikkelig måte. Personlig tror jeg politiet har nok å gjøre på en nyttårsaften. Jeg tror at det vil være umulig å håndheve et slikt forbud, sier Nesvik.

Harald Tom Nesvik

Parlamentarisk leder for Frp, Harald Tom Nesvik tror ikke på et forbud.

Foto: Terje Reite / NRK

Årets nyttårsaften var både vindfull, varm og tørr på store deler av Vestlandet. Dette første til rekordmange branner i deler av regionen. Nesvik har forståelse for at brannsjefene ønsker et forbud.

– Jeg tror at en bør tilstrebe frivillige ordninger for å redusere risikoen for skader og brann. Politikerne har hatt jevnlige diskusjoner om dette i mange år, men aldri kommet frem til et regelverk eller løsning som hverken hindrer brann eller skader, sier Nesvik

Han hilser en debatt om fyrverkeri velkommen.

– Det er en god debatt å ta, selv om jeg ikke støtter et forbud, sier Nesvik.

Maner til samarbeid

Nesvik viser til at en flere steder i landet har løst problemene med brannen og skader lokalt.

øyeskade

Fyrverkeri fører hvert år til både alvorlige skader og mange branner.

Foto: Augeavdelinga Førde Sentralsjukehus / NTB scanpix

– I Trondheim var det lokalt forbud mot fyrverkeri i år, og andre steder har også bygdefolk samarbeidet om felles oppskyting. Kommuner og bygdelag bør ta initiativ til å samarbeide slik at en fikk samordna oppskytinger. Dette er noe en bør forsøke å tilstrebe å få til, sier Nesvik.'

Les: Gigantisk fyrverkerishow i ei bygd med 80 husstander

Frp-politikeren mener at det ikke er fyrverkeriet som er hovedproblemet.

– Problemet med skader og branner er ofte kombinasjonen mellom alkohol og uvettig bruk. Da er det ikke fyrverkeriet som er farlig, men personene med fyrstikkene, sier Nesvik.

I tillegg mener han at ulovlig bruk av nødbluss bør stoppes.

– Her bør en kanskje se på nye ordninger. Dersom en har nødbluss som sikkerhetsutstyr, så bør dette leveres tilbake når det er utgått på dato, og ikke fyres opp slik som mange gjør i dag. Dessuten vil jeg på det sterkeste oppfordre båtfolk til å ikke misbruke nødrakettene, sier Nesvik.