Fremdeles nysnø i fjellet – opprettholder rødt farenivå ved Mannen

Fjellpartiet Veslemannen i Rauma beveget natt til mandag seg med en fart på opp mot en meter i døgnet. Hastigheten har nå roet seg, men er fremdeles høy i øvre del.

SISTE NYTT: Se pressekonferansen som Rauma kommune og NVE holdt kl. 18.00 mandag.

Klokken 17.45 mandag bekreftet Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at det fortsatt blir rødt farenivå.

– Det ligger fremdeles litt nysnø i fjellet. Hastighetene har en tydelig avtagende trend, men er fremdeles høye. Hastighetene ligger nå omkring 14 centimeter i døgnet i øvre delen og rundt fire centimeter i døgnet i nedre delen, skriver NVE i sin grunngivelse.

Dramaet ved det rasutsatte fjellpartiet i Romsdal er dermed ennå ikke over.

– Kraftig respons fra fjellet

Bevegelsene ved fjellpartiet Veslemannen økte søndag kveld etter at det kom mye nedbør i området.

Geolog Gustav Pless og Ordførar i Rauma, Lars Olav Hustad på pressekonferansen 15. oktober.

Geolog Gustav Pless og ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad på den første pressekonferansen 15. oktober.

Foto: Hans Olav Landsverk / NRK

– Vi ser at fjellet nå reagerer raskt, og fire til fem timer etter at det begynte å regne så vi en kraftig respons fra fjellet, sa Gustav Pless, geolog i NVE, mandag formiddag.

Hastigheten var på sitt høyeste mellom klokka to og tre natt til mandag.

– Vi var tett oppe mot i 100 centimeter i døgnet i øvre del og 15 centimeter i døgnet i nedre del. Det er noe av den høyeste hastigheten vi har sett, sa Pless.

Mange steinsprang natt til mandag

De store bevegelsen gav seg raskt og var mandag formiddag nede i 25–50 cm i døgnet de øvre mest aktive områdene, og 4–6 cm i døgnet den nedre delen.

– Sivilforsvaret sin lyttepost nedenfor fjellet kunne melde om ganske mange steinsprang og en del småras i natt. Det var en større blokk som raste, sa Gustav Pless.

Se NVE sine egne bilder fra før og etter steinblokken raste:

Laster innhold, vennligst vent..

Kan bli gult tirsdag

Det har nå vært rødt farenivå ved Mannen siden tirsdag sist uke. Men det kan snart være over for denne gang.

Til NRK sier Gustav Pless at det kan bli gult farenivå tirsdag.

– Om det ikke kommer noen overraskelser så er det sannsynlig. Det er meldt klarvær. Og blir det slik ligger det an til at vi nedjusterer til gult nivå tirsdag. Men man kan ikke være sikker. Fjellet er veldig sensitivt om det kommer nedbør, forklarer geologen mandag kveld.

– Har det stort sett bra

Dette er tiende gang siden 2014 det har blitt rødt farenivå ved Mannen. Hver gang har de 11 innbyggerne ved det rasutsatte fjellpartiet blitt evakuerte.

Denne evakueringen er den femte etter sommeren i år. Og det tar naturligvis på for innbyggerne-

Lars Olav Hustad

ORDFØRER: Lars Olav Hustad.

Foto: Silje Bjerknes / NRK

– De evakuerte innbyggerne har det etter forholdene okay. De bor i «ålrighte» hytter. Så ja, de har det stort sett bra. Innbyggerne har nå blitt vant til å klare seg selv etter hvert, sier Rauma-ordfører Lars Olav Hustad.

Han kunne også opplyse at kommunen sammen med NVE og politiet jobber med å finne en ordning som gjør at toget på Raumabanen kan gå også ved rødt farenivå.

Til nå har ikke det vært mulig, noe som har gått utover både personaltrafikken og godstrafikken.

Ingen vet når det vil komme et ras fra fjellet Mannen, men geologene vet at det vil skje. På fire år har deler av fjellet flyttet seg sju meter!

Ingen vet når det vil komme et ras fra fjellet Mannen, men geologene vet at det vil skje. På fire år har deler av fjellet flyttet seg sju meter!