NRK Meny
Normal

Følger sherpaenes stier i Nepal

– Inntrykkene er større enn en kan tenke seg, sier NRK-journalist Jannicke Farstad. Hun og fotograf Hans-Olav Landsverk er nå i Nepal for å lage film om stibyggerne.

Hans-Olav Landsverk og Jannicke Farstad

Fotograf Hans-Olav Landsverk og journalist Jannicke Farstad har fulgt sherpaene som bygger stier i Norge i mer enn ett år.

Foto: NRK

– Det har gått utrolig bra! Vi har hatt været med oss hele tiden, så vi har hatt full utsikt over Himalaya og alle fjellene, sier NRK-journalist Jannicke Farstad.

Hun og fotograf Hans-Olav Landsverk har fulgt sherpaene i Romsdal, Geiranger, Prekestolen og er nå i Nepal for å ferdigstille film om stibyggerne.

De er nå halvveis i reportasjereisen i Nepal.

Det er omtrent ett og et halvt år siden arbeidet med å lage filmen startet. Reisen til Nepal har blitt utsatt, men nå er turen i gang.

Sterke inntrykk

– Da vi kom frem til Khunde, var inntrykkene enda bedre enn en kan tenke seg , sier Farstad på en dårlig telefonlinje fra Khunde.

De har brukt lang tid på reisen. Første stoppested var Katmandu før de reiste videre til Lukla, hvor de brukte fem dager på å komme frem til Khunde.

– Her har vi kommet frem til et samfunn som har hatt ei stor utvikling, forteller Farstad.

Selv om de asiatiske stilen er annerledes, bygger sherpaene stiene i landet vårt etter norske tradisjoner. I området reportasjetemaet nå befinner seg i finnes det ikke bilveier.

– Vi går på stier sherpaene har bygd med flotte trapper hele veien. Men det vi ser er at de som blir bygd i Norge er absolutt på høyde med det beste her, sier Farstad.

Skal filme kvinnene

I dag tidlig stod teamet opp klokken 05:00 for å finne soloppgangen over Himalaya. Det har de gjort flere dager på rad for å få de spektakulære bildene. Nå skal de konsentrere seg om å filme kvinnene i Lukla.

– De er her mye alene når mennene er i Norge og jobber, sier Farstad.