Hopp til innhold

NRK-team på vei til Nepal

NRK-journalist Jannicke Farstad og fotograf Hans-Olav Landsverk er på vei til Asia. Der skal de snakke med sherpaene som bygger stiene våre i Norge.

Jannicke Farstad og fotograf Hans-Olav Landsverk

Jannicke Farstad og fotograf Hans-Olav Landsverk var onsdag morgen klar for avreise fra Ålesund lufthavn, Vigra.

Foto: Hilde Røssvik / NRK

Onsdag 5.november startet de to NRK-medarbeidere reisen til Asia for å fortsette filmingen til et program om sherpaene som bygger norske stier.

– Det blir fryktelig spennende. Vi skal først til Kathmandu, videre til Lukla og der skal vi gå til en liten landsby som heter Khunde, sier journalist Jannicke Farstad.

Hvert år kommer mellom 20-30 sherpaer fra denne landsbyen til Norge for å bygge stier.

Les også:
Stien er 600 meter lang og bygd av stein
– Sherpatrapp kan gi publikumsrekord

Ikke tilfeldig

Sherpatrappa

Sherpaer fra Nepal bygger her steintrapp på Hallingskarvet.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Journalist Jannicke Farstad og fotograf Hans-Olav Landsverk har fulgt sherpaene i Romsdal, Geiranger, Prekestolen og nå går reisen til Nepal.

– De har reist halve jorden rundt for å bygge stier i Norge og det er ikke tilfeldig. Mannen som administrerer jobben og får dem til Norge sier at det finnes ingen i Skandinavia som kan gjøre denne jobben. Ingen hadde klart det, sier Farstad.

– I Nepal skal vi se hvordan de lever og bor, hvordan stiene er og hvordan sherpaene er i stand til å bygge slike stier, sier hun.

Selv om de asiatiske stilen er annerledes, bygger sherpaene stiene i landet vårt etter norske tradisjoner.

Utsatt reise

Det er omtrent et og et halvt år siden arbeidet med å lage filmen startet. Reisen til Nepal har blitt utsatt, men nå er turen i gang.

Husdoktor Geirr Vetti, som har vært med i «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», er også med til Nepal. Han har i mange år fått hjelp av sherpaer fra Nepal på fjellgården sin i Luster i Sogn.

Journalist Jannicke Farstad og fotograf Hans-Olav Landsverk blir i Nepal i 19 dager.

– Jeg har drømt om å reise til Nepal. En ting er å reise dit som turist, men å dra sammen med sherpaene og Geirr Vetti, det blir utrolig stas, sier Farstad.