Hopp til innhold

Flyktningbarnet Farhad (12) i Hellas: «Snakke dokker norsk dokker?»

I køa av flyktninger på en øy i Hellas møtte journalisten Kjerstin Rabås en gutt med Sunndalsdialekt. I fjor ble han og familien hans utvist fra Norge. Nå kjemper fotballaget i Sunndal for å få dem hjem.

Sunndalsguttene Sunndalsguttene

FLYKTNING: Farhad (12) ble utvist fra Norge i fjor. Nå er han igjen på flukt fra krig i Afghanistan.

Foto: MARIANN DYBDAHL / Adresseavisen

Nå er de på flukt igjen. Bare et knapt år etter at Farhad (12), storebroren Farid (16) og faren deres ble utvist fra landet er de igjen på dramatisk flukt fra krig og fattigdom.

Fotograf Mariann Dybdahl og journalist Kjestin Rabås i Adresseavisen

F.v.: Fotograf Mariann Dybdahl og journalist Kjerstin Rabås er i Hellas for Adresseavisen. Der møtte de sunndalsguttene Farhad og Farid.

Foto: Privat

Bilder av folk på flukt har de siste dagene sjokkert og rørt folk i hele verden. Flyktningkrisa ryster Europa. I byen Mytilini på øya Lesvos er køa av flyktninger lang.

Adressa-journalist Kjerstin Rabås forteller om kaotiske tilstander.

– Det er veldig mange barn i havna. Og vi hører intens barnegråt hele tiden.

«Snakke dokker norsk dokker?»

I løpet av den siste måneden har byen Mytilini, med 36 000 innbyggere, tatt imot nær dobbelt så mange flyktninger som sitt eget innbyggertall. Mellom 2000–4000 flyktninger kommer i land med båt hver dag. Det finnes bare to flyktningleirer på øya. Begge er overfylte.

Folk har slått opp telt i grøfter, på betonggulv, i parker og i havna. Der finnes det ingen sanitæranlegg.

Kjerstin Rabås

På en av de overfylte gummibåtene kom Sunndalsguttene Farhad og Farid sammen med faren.

– Folk har slått opp telt i grøfter, på betonggulv, i parker og i havna. Der finnes det ingen sanitæranlegg. Lukten av urin og avføring er ekstrem i varmen, forteller journalisten.

For noen dager siden stod hun i havna og intervjuet flyktninger. En liten gutt hjalp henne med å oversette til engelsk.

– Plutselig sier han «snakke dokker norsk dokker?» Det var en absurd situasjon.

Farefull flukt

Sunndalsgutten Farhad har vært gjennom en farefull flukt fra Kabul og inn i Iran. Der ifra gikk de over fjellet til havnebyen Ismir i Tyrkia. Der kjøpte de seg plass på en gummibåt sammen med 42 andre.

En dag i september i fjor da familien spiste middag ble de hentet av norske myndigheter. To dager senere var de tilbake i Kabul. Hverken Farhan eller Farid kunne språket.

Han har bodd over fire år i Norge. Gutten gikk på skole, var aktiv fotballspiller og hadde mange venner i Sunndal.

– Det var et sjokk for familien å bli utvist. Politikerne hadde gitt amnesti til lengeværende asylbarn, men familien manglet 12 dager for at vedtaket skulle gjelde dem.

– Et familiemedlem

Rabås forteller at guttene har gitt opp håpet om å komme tilbake til Norge. Nå vil de prøve å komme seg til et annet europeisk land. Moren og søstrene er fortsatt i Kabul.

Fotballtreneren til Farhad i Sunndal, Geir Ove Sæter, syns situasjonen er forferdelig tragisk. Han har hatt kontakt med gutten på telefon nesten hver dag siden han kom til Kabul.

– Han klager aldri på noe. Han sier han har det bra, men jeg vet at han ikke har det. Dagen før de skulle på flukt igjen kom sannheten frem om hvordan det egentlig var, forteller Sæter.

Fotballkameratene tar det tungt. I går fikk fotballtreneren igjen kontakt med Farhad, for første gang siden de startet flukten. Han klager fortsatt ikke.

Da journalisten møtte familien i havna i Mytilini hadde faren på seg en Hydro cup Sunndal-t-skjorte.

– Jeg kommer til å gjøre alt jeg kan får å få de tilbake. Farhad ble som et familiemedlem, forteller Sæter.