Hopp til innhold

Flere er positive til å få brukte gaver, men ikke alle kjøper det

Stadig flere er positive til å få brukte julegaver, men det er fortsatt er et stykke igjen før like mange faktisk kjøper det, sier trendforsker.

Butikken Kirppis i Elnesvågen i Hustadvika selger blant annet brukte klær

Bruktbutikken Kirppis selger brukte klær, leker og utstyr til barn, og opplever stadig oftere at kundene kjøper gaver hos dem.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

– Prangende forbruk er ikke kult lenger, med mindre du er med i tv-serien Exit, sier sosialantropolog og trendforsker Gunn-Helen Øye.

Trendforsker Gunn-Helen Øye

Trendforsker Gunn-Helen Øye tror det kommer til å bli en økende trend med brukte julegaver.

Foto: Werner Anderson

En undersøkelse fra Finn.no viser at 42 prosent av oss er positive til å få brukte julegaver. Bevissthet rundt forbruk og kvalitet trumfer kvantitet, ifølge Øye.

Men hun mener det er et gap mellom å være positiv og å faktisk kjøpe brukte gaver.

Etikk og moral i jula

Særlig unge mellom 18 og 49 år er positive til gaver andre har hatt før. Denne aldersgruppen er gjerne først ute, og så smitter trenden til flere generasjoner, sier trendforskeren.

– Om du kjøper en god gave brukt og står for det, kan du overføre noen verdier til den som får gaven, sier Øye, som også påpeker at brukte gaver kan ha et snev av moral og etikk.

2020 har vært et annerledes år. Det har også påvirket forbruksmønsteret vårt, ifølge produktdirektør på FINN torget, Kathrine Opshaug Bakke. Hun tror mange har fått øynene opp for hvordan vi bruker tiden og ressursene våre.

– Vi kommer til å se et smartere forbruk der det å kjøpe og gi bort brukt blir sett på som et reelt alternativ, sier Bakke.

Bytter nytt med brukt

I en av mange bruktbutikker i landet, «Kirppis» i Elnesvågen utenfor Molde, selger Marte Drejer Haldorsen brukte klær, leker og ustyr til barn. Hun har hatt besøk av mange som har kjøpt brukte julegaver nå i desember.

– Tidligere ble det nok sett på som fattigslig å kjøpe brukt. Nå er mange innom for å kjøpe til barn, barnebarn og tanteunger, sier hun.

Stadig flere kjøper brukt, både til seg selv og andre.

Stadig flere kjøper brukt, både til seg selv og andre.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

En drøy uke før julaften er Elise Stenseth i Molde blant dem som kan oppsummere at deler av julegavebudsjettet har blitt brukt på bruktbutikker.

– Jeg har kjøpt leker og klær, blant annet ei jakke. Dette er fine klær, som nesten ikke er brukt.

Kan brukte gaver byttes?

Like sikkert som at mange handler panisk de siste dagene før jul, er det at mange må ut for å bytte gaver i romjula. Handler du hos privatpersoner har du ikke bytterett, men kjøpsloven gjelder. Hos bruktbutikkene er det opp til hver enkelt aktør.

– For at det skal bli like vanlig som å kjøpe nytt, må flere erfare at det ikke er så vanskelig. Ta spranget, tør å handle brukt, oppfordrer Gunn-Helen Øye.