Hopp til innhold

Fant ynglende jervetispe

Rovviltnemnda har vedtatt at Trollheimen ikke lenger skal være yngleområde for jerv. Nå er det funnet bevis for at ei jervetispe har yngla i et hi i Surnadal.

Jerv

Ynglende jerv er ikke lenger ønsket i Trollheimen.

Foto: Per Jarle Heggdalsvik / NRK

Mandag ble det funnet bevis for at ei jervetispe har yngla i et hi i Surnadal i Trollheimen. Det bekrefter Lars Olav Lund i Statens Naturoppsyn.

Dette er den eneste gjenlevende jervetispa i området som har unger i år. Adresseavisen meldte sist helg at Trollheimen er fri for ynglende jerv.

Blir avlivet

Rovviltnemnda vedtok i fjor at Trollheimen ikke lenger skal være yngleområde for jerv. Sist onsdag ble ei tispe og to valper avlivet ved Oppdal. I tillegg ble ei tispe og tre valper avlivet i Rindal i april i fjor. Også to hannjerver er avlivet det siste året.

Omstridt vedtak

Toril Melheim Strand

Toril Melheim Strand

Foto: Privat/Facebook

Vedtaket er omstridt etter som det innebærer at tisper og valper blir tatt ut av hiet og drept.

– Det er et drastisk tiltak. Jeg er godt fornøyd med at vi fikk gjennom vedtaket og er glad for at vi har klart å redusere jervestammen i Trollheimen. Den har vært altfor stor, sier Toril Melheim Strand, nestleder i Rovviltnemda.

– Hva vet dere om konsekvensene av dette tiltaket?
– Konsekvensen er at det blir mindre jerv i Trollheimen. Vi vil ha mer plass til beitedyr. Det er et godt beiteområde og er det eneste området i Møre og Romsdal som har

tamrein, sier Melheim Strand.

Økt press på beitenæringen

Per Jarle Heggdalsvik er fotograf og programskaper i Naturredaksjonen i NRK. Heggdalsvik fulgte Lars Olav Lund i Statens Naturoppsyn i flere måneder og laget filmen «Jervemannen». Han er skeptisk til vedtaket om at Trollheimen ikke lenger skal være yngleområde for jerv.

– Det betyr er at Reinheimen i Sunndalsfjella må ha flere jerv for å oppfylle de tre årlige ynglingene. Det vil bli tøffere for sauebønder og beitenæringa i området. Det blir veldig spennnede å følge med hvor mye yngling vi klarer å få til i det begrensede området og hvordan presset vil øke på beitenæringen, sier Heggdalsvik.

Sau drepen av jerv i Luster

Sau drept av jerv.

Foto: Statens Naturoppsyn