Fant bypissoaret under brosteinen

Under graving på St. Olavs-plass i Ålesund, dukket et kjent minne opp under brostein og asfalt. Ålesundere minnes "byggverket" med både glede, og litt vemmelse.

Bypissoar

Her går tappen ned til det som i gamle dager var Ålesunds mest populære bypissoar.

Foto: Steven Bendal

– Vi var ikke klar over at dette var i så god stand. Dette kom som en overraskelse sier avdelingsingeniør Steven Bendal i Ålesund kommune.

Overraskelsen han snakker om er det gamle bypissoaret på St. Olavs-plass, i hjerte av Ålesund. På 40-50-60 og 70-tallet et kjærkomment, men til tider illeluktende element i by-kjerna.

Bypissoar

Under kiosken midt i bildet, låg bypissoaret.

Foto: Ålesunds museum

Ifølge Bendal var dette en kjærkomment tilbud i by-kjerna. Dette var før kommunens strenge utslippskrav. Ifølge tidsvitner var det floa som tok jobben med å vaske pissoaret to ganger i døgnet.

Det var ned i pissoaren vi sendte turister som spurte etter veien -sa de kunne gå dit ned å ta undergrunnen...

Facebook

– Hehe. Denne husker jeg godt, humrer lokalhistoriker Ole M. Ellefsen ved Ålesunds Museum.

– Rett over gata er Gjestestova. Der var det kamp om vindusplassene vinterstid for å se når fulle fiskere skulle ned trappa til pissoaret. Det var mer enn en fisker som fikk skinka mørbanka vinterstid. Det var vanskelig nok å komme seg ned i edru tilstand, og det ble ikke lettere om en var litt på druen, forteller Ellefsen.

Pissoaret var i hovedsak tiltenkt alle fiskerne som lå i båtene ved kaia. Et lignende pissoar fant en ved Stallane på Utstillingsplassen.

– Det er liten tvil om at dette var en kargreie. Den dama som våget seg ned der var ualminnelig modig, humrer Ellefsen.

Selve kaia ble bygd rundt 1915. Ellefsen er usikker på når selve pissoaret kom på plass. Byhistorikeren synes det er artig at gamle minner dukker opp når en graver i bygatene.

– Veldig artig at trappa og deler av pissoaret er intakt. Det hadde jeg ikke regnet med. Det er jo en attraksjon dette også. En del av byhistoria som ikke er prangende og stor. Dette er et hverdagsminne og en folkelig del av historia, sier Ellefsen.

Å fy til rakkeren så det lukta når man gikk forbi dinna pissoaren av og til! Skulle e vente på bussen sto e vanligvis borte der som den busen står. Mange minner som kommer når man ser bildet.

facebook

Fylt igjen på 70-tallet

Restene av bypissoaret og den gamle kaikanten i Ålesund.

Restene av bypissoaret og den gamle kaikanten i Ålesund.

Foto: Steven Bendal

Store deler av Ålesund sentrum ligger på utfylt steinmasse. I gamle dager lå pissoaret i forbindelse med kaikanten.

Men alt ble fylt igjen i forbindelse med bygging av et parkeringshus i 1975.

Nå er gamle minner igjen blitt synlig.

– Området vil bli tildekt igjen. Men vi vil bevare den gamle kaikanten med pissoartrapp det som er igjen av pissoarrommet. Da kan en, om en ønsker det, grave det frem igjen om femti år, sier Bendal.

Skaper minnestorm på Facebook

Bildene av det gamle pissoaret sprer seg nå på Facebook. På siden " Du vet du er fra Ålesund når ..."

Her er noen av kommentarene:

Stod ofte der og venta på bussen..Luktet både sjølukt blandet med div..Utrolig hvor mange flotte bilder som virkelig viser hvordan det var..

facebook

Kjenne stanken... Under Gjestestova var Bernh. Aarset Urmakerforr. og Herreekvip. hette vel Aga. Er så glad for å få se igjen alle disse bildene!

Facebook

Dette er en arkeologisk perle! Og det føles nesten som i Roma, der det ligger en by under føttene våre, for det er mange steder at man har bare fylt oppå. Gjelder omtrent alle de gamle sjøtrappene osv. Så det ligger mye gammel byhistorie vel bevart under dagens betongdekke rundt om.

facebook

Dette er en arkeologisk perle! Og det føles nesten som i Roma, der det ligger en by under føttene våre, for det er mange steder at man har bare fylt oppå. Gjelder omtrent alle de gamle sjøtrappene osv. Så det ligger mye gammel byhistorie vel bevart under dagens betongdekke rundt om.

facebook

Den lukta var overdrevet. Så ille var det ikke, ikke før du begynte på trinnene ned. Og det var en salig blanding av lukter den gang, pumpelukt fa båtene som lå der, kloakken fra husene på sankten, brakkvann, sjøluft - spesielt på fjøre sjø var det sterk lukt i området. I sum duftet det kystby!

facebook