Hopp til innhold

Søndagsskolen i Norge krymper, men Rebekka (8) stortrives

De siste 25 årene er antallet søndagsskoler mer enn halvert. Likevel gir ikke menneskene bak opp.

Menighetsarbeider Liv-Kari Sigerseth og Rebekka Andestad (8) sitter foran flanellografen.

Liv-Kari Sigerseth og Rebekka Andestad (8) bruker flanellografen hyppig da bibelhistoriene skal fortelles.

Foto: Thomas Amlien / NRK

Perler, flanellograf og bibelfortellinger i skjønn forening. Slik husker mange som vokste opp i det forrige årtusen søndagsskolene landet rundt. I dag har konseptet krympet til mindre enn halvparten av det søndagsskolen en gang var.

Ved søndagsskolen i Molde domkirke har de likevel klart å holde på deltakerne tross noen vanskelige år med pandemi. Blant de finner vi åtteåringen Rebekka Andestad.

– Det aller morsomste med søndagsskolen er at vi gjør så mange forskjellige aktiviteter, stråler hun.

Familien Andestad står og smiler.

Hele familien Andestad bidrar når det arrangeres søndagsskole i Molde. Pappa Halfdan og mamma Kjersti Helene med døtrene Marie (12), Jorun (10) og Rebekka (8).

Foto: Privat

Og det er ikke bare yngstejenta i familien Andestad som bidrar med godt humør på søndagsskolen i Molde. Hele familien er med. Storesøster Jorun (10) er med på «Tweens»-gruppa, den eldste søsteren Marie (12) og faren Halfdan er med som ledere og mamma Kjersti bidrar med det praktiske og hobbyaktiviteter.

– Vi flyttet tilbake hit i 2008 og her møtte vi folk som oppriktig brydde seg om oss. Da er det veldig lett å komme igjen, forteller Halfdan Andestad som vokste opp på Skåla.

Voldsom nedgang

Siden slutten av 90-tallet har både antall barn og antall søndagsskoler mer enn halvert seg. Fra 1850 skoler og over 40 000 deltakere (1997) til omtrent 850 skoler og 18 500 deltakere nå.

– Jeg håper vi ser andre tall om et par år. Vi vil jo gjerne spre optimisme og inspirere fortsatt, sier Hans Orset.

Han er konsulent for søndagsskolene på Nordmøre. Der har antallet sunket fra 51 til 30 i det samme tidsrommet.

Menighetsarbeider Liv-Kari Sigerseth med hånddukka "Gulliver".

Liv-Kari Sigerseth har vært leder ved søndagsskoler siden ungdomstiden, sett bort ifra en liten pause under studietiden. – Det var Hans Orset som ga meg muligheten da jeg var ungdom, forteller hun.

Foto: Thomas Amlien / NRK

Menighetsarbeider Liv-Kari Sigerseth mener de har vært heldige i Molde. Der har de sluppet å se den voldsomme nedgangen mange andre har opplevd. Hun har vært med å drive søndagsskoler i lang tid og har lagt merke til en tydelig endring:

– Det er ikke så vanlig at man har søndagsskoler i hjemmet lenger. Da jeg var liten husker jeg nesten hvert eneste nabolag hadde sin egen søndagsskole, mener Sigerseth.

Les også Nonner trenger penger til kloster på fjellet – satser på rødvin

– Kan ikke kapitulere

Karen Margrete Eikenes Mestad er høgskolelektor ved VID og mener det er mange svar på problemstillingen. Hun peker blant annet på at besøkstallene på gudstjenester også har sunket, noe som er tett knyttet til søndagsskolen i mange menigheter.

– Vi vet også at konkurransen fra andre aktivitetstilbud er større enn den noen gang har vært, spesielt på helg, forteller Mestad.

Karen Margrete Eikenes Mestad, høgskolelektor ved VID

Karen Margrete Eikenes Mestad ved VID mener man i tillegg til søndagsskoler også må tenke på andre måter å gi barn og unge opplæring i den kristne troen.

Foto: Privat

Hun mener også at trosopplæringen er mer variert enn den har vært, og at det finnes andre tilbud i kirka mange barn og unge deltar på. At det er vanskelig å drive søndagsskole har hun forståelse for, men hun håper de frivillige ser verdien i det.

– Det krever mye av de som står bak, men de kan ikke kapitulere og tenke at slaget er tapt, sier Mestad.

Nøkkelen til suksess

Halfdan Andestad i Molde domkirke er ikke i tvil om hva som er nøkkelen for å snu den negative trenden for søndagsskolene i landet. Det er at fokuset må være på familien og at alle skal bli sett.

– Det er viktig at vi kan være her som en familie. Her får barna lov til å være viktige, og da ser man at barna gleder seg til å dra på søndagsskole og andre arrangementer i kirka, forteller han.

Liv-Kari Sigerseth stemmer i:

– I tillegg til å gi bibelfortellingene videre er kanskje det viktigste vi gjør å møte og se barn og voksne i alle slags dager.

Halfdan Andestad med datteren Rebekka og to dukker.

Rebekka Andestad stortrives på søndagsskole i lokalene under Molde domkirke. Her med pappa Halfdan Andestad.

Foto: Thomas Amlien / NRK

Les også Jan mistet fire av sine nærmeste, men vil gi håp til andre

Jan Kristian Liabø