Hopp til innhold

Én døde i arbeidsulykke: Mener bedriften har brutt arbeidsmiljøloven

I fjor sommer omkom en person i en eksplosjonsulykke på et oppdrettsanlegg. Arbeidstilsynet mener Hofseth Aqua har brutt arbeidsmiljøloven på flere punkter.

Hofseth sitt oppdrettsanlegg i Stranda. Ein mann i 20-åra omkom fredag då ein tank på anlegget eksploderte.

EKSPLOSJONSULYKKE: En mann i tjueårene omkom etter en arbeidsulykke ved Hofseth Aqua sitt oppdrettsanlegg i Liabygda. Saken etterforskes fremdeles.

Foto: Remi Sagen / NRK

Vi har gjennomført tilsyn med virksomheten og gitt flere pålegg, skriver Jan Petter Sæbø ved Arbeidstilsynet i en e-post.

23. juni 2023 eksploderte det i en tank på oppdrettsanlegget til Hofseth Aqua i Liabygda i Stranda kommune.

En 25 år gammel mann omkom, og det var under arbeid med flåten at ulykken skjedde.

Saken er ennå ikke ferdig etterforsket av politiet.

Men Arbeidstilsynet er klar i sin rapport; Hoseth Aqua har brutt arbeidsmiljøloven på flere punkter.

«Dersom virksomheten hadde kartlagt mulige farer knyttet til ensilering, kunne ulykken ha vært unngått.»

Arbeidstilsynet

Ensilasje er en benevnelse på dyre- og plantemateriale som har gjennomgått en enzymatisk nedbryting. Ved ensilering blir materialet oftest tilsatt syre for å gjøre det lagringsstabilt over lenger tid, ifølge Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet skriver at sunnmørsbedriften fikk frist til 31. desember 2023 på å rette opp avvikene. Hofseth Aqua har sendt tilbakemelding og dokumentasjon, men Arbeidstilsynet har ikke fått sett på det ennå.

Dersom Hofseth har rettet opp i avvikene, vil tilsynssaken bli avsluttet. Men dersom Arbeidstilsynet fremdeles mener det er avvik, vil de sende nok en rapport.

– Ikke hatt kunnskap

Knut Eilert Røsvik ved Hofseth Aqua AS sier de har jobbet tett med Arbeidstilsynet etter ulykken.

I forhold til brudd, er det ting vi skulle vært foruten. Det går på forhold som vi ikke har hatt kunnskap om, eller oppmerksomhet på, innrømmer han.

Hvordan kan det ha seg at dere faktisk ikke har hatt kunnskap nok?

Da er det viktig å ta med at dette skjedde på helt nytt utstyr. Det var en ny fôrflåte. Vi har brukt erfarne systemleverandører til denne. Vi ser i ettertid at vi i for stor grad har stolt på at de har levert og konstruert trygge system, og så ser vi at det dessverre ikke fullt ut er tilfelle, svarer Røsvik.

Knut Eilert Røsvik, COO ved Hofseth.

Knut Eilert Røsvik, COO ved Hofseth Aqua, sier det er en dypt tragisk hendelse.

Foto: Hofseth Aqua

Dette endte i at en person døde. Har dere tatt nok ansvar?

Det er dypt tragisk. Vi har mistet en god kollega, det er tragisk for oss – og så er det først og fremst tragisk for familien og de som kjente han enda bedre. Vi har hatt en god dialog med familien i ettertid av dette. Det er så vondt for oss som det kan være, og noe vi dypt beklager for.

Tar dere ansvar?

Vi tar ansvar for dette, i den grad vi kan i ettertid. I forhold til å lære, å ta lærdom av dette, og videre jobbe med sikkerhet og trygghet for våre ansatte – både på sjø og land. Vi deler nå våre erfaringer med en hel næring.

Røsvik forklarer at de har deltatt på flere seminar for å dele deres erfaringer med havbruksnæringa, og at de skal delta på ett til i Bodø om en måneds tid.

Familien til den omkomne ønsker ikke å kommentere saken.

Etterforskes fremdeles

Arbeidstilsynet legger til at de ikke kan uttale seg nærmere om skyld eller andre forhold rundt ulykken, siden saken ikke er avsluttet hos verken dem eller politiet.

Så avventer vi politiets etterforskning og oversendelse av saken til oss, hvor vi gir politiet en uttale om det er grunnlag for en strafferettslig oppfølging. Det vil da være opp til påtalemyndigheten å vurdere saken videre, skriver han.

Ole Ivar Nybø i politiet sier at de ikke vil kommentere saken, fordi de fremdeles holder på med etterforskning.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL