Vil knekke svartebørshandelen

Billettløse sunnmøringer og bergensere kretser nå hvileløst rundt Ullevaal. De jakter på en ting: Ettertraktede billetter til cupfinalen.

cupfinalen 2011 kontrollør

Kontrollørene følger nøye med like før kampstart på Ullevaal.

Foto: Terje Reite / NRK

Knut Bjarte Otterlei

Han reiste på 'kalkulert risiko' og håper han får tak i billett før kampstart.

Foto: Terje Reite / NRK

De har reist til Oslo mer eller mindre på måfå, uten billett i lomma. Håpet er at det skal dukke opp noe når det nærmer seg kampstart.

- Jeg reiste på kalkulert risiko, sier Knut Bjarte Otterlei fra Fjørtofta på mørekysten. I billettluka har de ingenting å tilby. Og det har ikke vært mulig å få tak i billett tidligere, sier han.

Mange prøver å få tak i billett. Flere av de vi snakket med utenfor stadion i timene før kampstart sa imidlertid at opplevelsen i Oslo sentrum lørdag var verdt reisen uansett om de får billett eller ikke.

– Vi sunnmøringer har hatt store opplevelser på Rådhusplassen, sier en av møringene vi møtte ved Ullevaal i dag.

Video Cupfinale menn; Brann - Aalesund

Cupfinale menn; Brann - Aalesund

– De ville ha 5000 kroner

Lars Sæther er en av de første billettløse som dukker opp utenfor Ullevaal tidlig søndag morgen. Han står og speider. Kanskje dukker det opp noen som er villig tl å selge.

Lars Sæther

Lars Sæther speider etter billetter. Men 5000 kroner på svartebørsen er uaktuelt, sier han.

Foto: Terje Reite / NRK

– Jeg håper å få tak i billett. Og ja, jeg har dumpet bort i svartebørshandlere. Men jeg er sunnmøring og blir ikke med på hva som helst. Jeg møtte på en som ville ha 5000 for to billetter, og det er for mye, sier Sæther.

– Leter etter ulovligheter

Og de som prøver seg på svartebørsen bør nok være forsiktige i dag. En stor gruppe kontrollører går omkring riksarenaen og speider. De speider etter svartebørshaier, etter piratsalg og annen ulovlig markedsaktivitet.

– Vi har folk rundt på stadion nå på kampdagen, og en av oppgavene er å avdekke ulovlig billettomsetning, sier billettansvarlig i NFF, Rene Pedersen.

Maia og Pia Søe Valde

Vi vil så gjerne se cupfinalen, og håper vi får oss billett, sier Maia og Pia Søe Valde fra Ørskog.

Foto: Terje Reite / NRK

– Mye svartebørs

Mye tyder på at det har vært vanskelig for folk å få tak i billetter. Økende aktivitet på svartebørsen er en indikator på det.

– Det har vært stor aktivitet den siste tiden. Jeg kan ikke si noe om omfanget av ulovlig omsetning av billetter. Men de siste to ukene har vi forsøkt å spore opp dette. Vi har også vært i kontakt med folk som har forsøkt å kjøpe billetter, sier billettansvarlig i NFF Rene Pedersen.

– Bør bli lettere å få billett

De som står billettløse utenfor stadion etterlyser en bedre ordning for fordeling av billetter til Cupfinalen. Før kampen har de en mistanke om at det vil stå ledige seter inne, fordi uinteresserte sponsorer har lagt beslag på billettene og lar dem ligge ubenyttet i en skuff.

Det er helt utrolig. Sponsorene får tak i alt for mange billetter. Det skulle ha vært en ordning der ubrukte sponsorbilletter kunne bli omsatt til ordinær pris. Jeg har benyttet meg av en slik ordning på Old Trafford, for eksempel, sier Lars Sæther.

– 18.000 er rekord

Fotballforbundet har allerede klare indikasjoner på at det har vært omsatt billetter til svært høye priser. Og prisnivået har ligget høyere i år enn tidligere. Hvordan utviklingen blir den siste halvtimen frem mot kampstart er vanskelig å si.

– Jeg har hørt om priser helt opp i 18.000 kroner for tre billetter. Det er vanskelig å sammenligne priser på billetter fra ulike arrangementer. Men det var nok ikke like mye i fjor, sier Pedersen.