Møringer med hjertet i Brann

De er fra Møre og mener de har «hjarta på rette staden». Men i cupfinalehelgen heier de ikke på Aalesund. For dem er byen Bergen og laget er Brann.

Møre og Romsdal er et splittet fylke. Aalesund har klart å samle store deler av Sunnmøre i sin tilhengerskare. Men du skal nok lete godt etter en Nordmøring som heier på Aalesund.

– Jeg er fra Torvikbukt på Nordmøre, og jeg heier på Brann. Byen er Bergen og laget er Brann. Men så er jeg jo også født og oppvokst i Bergen, sier Torgunn Yttervik.

Men hun har med seg flere familiemedlemmer, og alle heier på Brann. Og det gjør de hele året. Torvikbukt ligger nærmere Molde enn Ålesund. Likevel er ikke Molde noe alternativ å heie på, for eksempel i serien.

– Sist Aalesund var i finalen, og møtte Molde, da heiet jeg på Aalesund. Men det m å du ikke skrive noe om, skratter Torgunn Yttervik.

– Brann vinner

De er sikre på at Brann vinner denne gangen. Hvordan siffrene blir er ikke så viktig, bare seieren blir et faktum.

– Nå skal gullet hjem, sier møringen.

– Men dere er jo alle kledde i Brann-drakter. Hvordan kan det ha seg, for dere som er født og oppvokst på Møre?

– Hun tvinget meg, skratter Karstein Yttervik. Neida, sier han avvæpnende, Brann er et meget godt lag, og vel verdt å heie på.

De siste detaljene på plass

Rundt omkring Karl-Johan og Saras Telt er Brann i ferd med å rigge seg til fredag formiddag. Lenger ned i gaten mot Rådhusplassen skinner det i oransje lang lei. AaFK's supporterklubb Stormen Oslo er i ferd med å rigge seg til ved to serveringssteder som ligger tett i tett, ikke langt fra Rådhusplassen.

Vi er klar til å ta imot supporterne fra Ålesund, sier de, og viser stolt frem både bannere, flagg og plakater, både ute på fortauet og inne i lokalene.

– Nå kommer stemninga

Men de store mengdene med Aalesund-supportere er i ferd med å samle seg på Rådhusplassen. Her diskuteres det, både mulighetene for seier og mulighetene for å skaffe seg noen flere billetter.

– Nå kommer stemninga, slik vi husker den fra cupfinalen i 2009. Det er bare litt synd at noen sponsore sitter på billetter som de ikke kommer til å bruke. Det skulle ha vært en omsetningsordning for ubrukte sponsor-billetter, sier Jan Solvang.

–Aalesund har spilt brukbart i det siste. Det blir nok seier til sunnmøringene, sier Harald Aakre og pappa Peter Harald Aakre.

– En fantastisk mulighet

Mens folk er i ferd med å trekke mot «Lille Sunnmøre» på Rådhusplassen er det fredag ettermiddag fortsatt hektisk aktivitet for å få på plass de aller siste detaljene.

– Oslo kommune har gitt oss en fantastisk mulighet ved å la oss få lov til å bruke denne plassen. Nå boltrer vi oss på Oslos paradeplass nummer en, sier Ante Giskeødegård i arrangørselskapet Momentium.

NM-vinnere 1963-2010
Foto: Nyhetsgrafikk