Sjekkliste før nyttårskvelden: brannmesteren advarer mot overmot i motvind

Tirsdag, dagen før dagen, var mange ute og handlet fyrverkeri for å gi det nye året en real pangstart. Overbrannmester i Ålesund, Øyvind Seth, var ute hos forhandlere for å gi sine råd for en trygg nyttårsfeiring.

Fyrverkeri
Foto: MURAD SEZER / AP

– Noe som smeller, og noe som lager farge, sier Kai Vestre om innkjøpene av fyrverkeri. Nyttårsaften smeller han, som veldig mange andre i Norge, omtrent 1000 kroner i lufta.

Entusiasmen for fyrverkeri deles ikke like ivrig av overbrannmester Øyvind Seth, som tirsdag sjekket at alt gikk riktig for seg hos de forskjellige utsalgene i Ålesund.

Vakthavande brannsjef i Ålesund brannvesen, Øyvind Seth

Øyvind Seth ønsker alle en god - og trygg - nyttårsfeiring.

Foto: Lena Høyberg / NRK

– Jeg har blitt mindre og mindre glad i fyrverkeri. Men det er kjekt når det er i orden, og store festfyrverkeri, det er fint. Men det må være gjort på en skikkelig og trygg måte, understreker han.

Bekymringene hans går hovedsaklig på at mange skader seg i sammenheng med oppskyting av fyrverkeri - ikke at ting tar fyr.

– Nå er det faktisk en stund siden vi har hatt en stor brann som følge av fyrverkeri. Nå er været slik at det er bra vått, og vanskeligere å få fyr i terrenget. Den største faren er at de får det i ansiktet og at de skader øyne og seg selv. Det er kanskje det verste vi ser.

Øynene er utsatt

Etter at forbudet mot pinnestyrte raketter ble innført i 2008 har antall branner, materielle skader og øvrige personskader gått kraftig ned. Men alvorlige øyeskader ligger på samme nivå som tidligere, i følge direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap.

Mange slike ulykker kan unngås ved å gjøre ordentlige forberedelser, mener Seth.

– Nå er bare bakkefyrverkeri tillat; disse batteriene og de små som skyter opp stjerneskudd og kuler. Det må plasseres slik at vinden ikke blåser det inntil bygninger, sier Seth, før han ramser opp utsatte plasser:

– Unngå utstikk i huset, åpne vinduer og verandaer, fyrverkeri i nærheten av slike plasser kan forårsake branner. Bruk sunt bondevett, pass på vær og vind, og ikke få det der som det tar fyr.

Her er overbrannmesterens tre viktigste råd før nyttårsaften:

  • Ikke skyt opp fyreverkeriet slik at det kan skade deg selv eller andre.
  • Se deg om: unngå å skyte opp fyrverkeri der ting kan ta fyr
  • Bruk sunt bondevett