Hopp til innhold

Detaljer igjen før løslatelse

Kun små detaljer i avtalen med gisseltakerne og politisk godkjenning  står i veien for en løslatelse av de bortførte nordmennene.

– I prinsippet er vi nær en ende. Avtalen med landsbyene der nede er i boks. Så vidt jeg vet er det bare smådetaljer i avtalen som gjenstår, men nigerianske myndigheter må godkjenne innholdet. Vi hadde håpet på en løslatelse søndag kveld, men nå har det blitt mørkt der nede, og dermed har det gått enda en dag, sier pressetalsmann Per Rønnevig i Trico Supply til NTB.

Han håper på en løslatelse så fort som mulig, men kan ikke love noen ting.

– Når de sitter i helikopteret på vei ut av bushen, først da kan vi si at konflikten er løst, sier han.

Hjelp fra ambassaden og UD

Rønnevig presiserer at Trico og deres oppdragsgiver Peak Petroleums fortsatt står for forhandlingene med gisseltakerne. Men både den norske ambassaden i Nigeria og Utenriksdepartementet (UD) har søndag vært i dialog med nigerianske myndigheter for å legge press på delstatsregjeringen, slik at de kan godkjenne avtalen.

– Vi har kommet fram til en fase der det viktigste er å kunne massere det politiske nettverket der nede. Det må politisk kraft til for å få dem ut. Dette er ambassaden best på med sine kontakter der nede. Både ambassaden og UD har vært uvurderlige bidragsytere for oss, sier Rønnevig.

– Vi ber om bistand for å legge press på delstatsregjeringen der gislene sitter, slik at vi kan få en fortgang i saken, sa Tore Nedrebø, Norges ambassadør i Nigeria, til NRK tidligere søndag.

Ut med helikopter

Søndag ettermiddag satt representanter for Peak Petroleum og lokale delstatspolitikere, samt en spesialistgruppe som har hjulpet Peak og Trico i forhandlingene, i møte. Rønnevig vet ikke hva som konkret kom ut av møtet.

Han vet heller ikke hva avtalen inneholder, bortsett fra at det er Peak Petroleum og ikke Trico som kravene rettes mot. At det nå har gått enda et døgn uten at de norske sjøoffiserene Jarle Johansen og Roger Bjerkås har kommet hjem, har han følgende kommentar til.

– Dette er ikke forhandlinger om en pose penger over bordet. Det er mye mer komplisert enn som så. Ting tar tid der nede. Men vi snakket med de to i går, og de har det etter forholdene bra. De får mat og vann, og piller mot malaria.

Når avtalen er godkjent er logistikken siste hinder før konflikten er over.

– Vi vil frakte dem i helikopter ut fra bushen til en flyplass, og deretter blir de flydd hjem med rutefly. Men det er ikke bare, bare å få til dette. Det er regntid der nede, og uværet har vært en kompliserende faktor, sier Rønnevig.

De to sjøoffiserene, Jarle Johansen (45) fra Ålesund og Roger Bjerkås (40) fra Kristiansund, ble bortført sammen med to ukrainere fra det norskeide forsyningsskipet «Northern comrade» utenfor kysten av Nigeria tirsdag kveld.

Et lokalsamfunn i Nigerdeltaet har tatt på seg ansvaret for kidnappingen. (©NTB)