Hopp til innhold

Byggearbeider stanser

Flere store byggeprosjekter stanser som følge av streiken i byggebransjen. Et av byggene er Sparebanken Møres bygård i Ålesund.

Utviding av Sparebanken Møre

Her på Sparebanken Møres hovedkontor i Ålesund stoppes det meste av aktivitet fordi ansatte hos entreprenøren Kristiseter er tatt ut i streik.

Foto: Svein Smørdal / NRK

I dag stoppet storparten av aktiviteten ved dette bygget. 7 av 10 ansatte ved Kristiseter Entreprenør er tatt ut i streik.

Roald Røsand i entreprenørforeninga i Møre og Romsdal mener streiken kom som lyn fra klar himmel .

Her er alle bedriftene som er i streik

Bygget skal etter planen stå ferdig til høsten. Det er usikkert hvor lenge streiken kommer til å vare, og det er derfor uvisst hvilke konsekvenser det blir for bygg som dette.

Stig Mork

Stig Mork er daglig leder i entreprenørselskapet Kristiseter.

Foto: Trond Vestre / NRK

- Jeg hadde ikke ventet dette, og jeg sliter med å finne ut hva som er årsaken til denne streiken, sier Stig Mork, daglig leder i Kristiseter Entreprenør.

– Streiken kom som et sjokk

skylden for streiken på NHO.

600 streiker i Møre og Romsdal

Streik i vanskelige tider

Stig Mork sliter ikke bare med å finne årsaken til streiken. Han mener også at tidspunktet for streiken er uheldig.

Byggeplass i Skien

Murer Christian Haugan (i midten) fikk sjokk da han fikk vite at han var i streik.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø

- Etter det jeg kan se har vi hatt en periode med synkende aktivitet i byggebransjen. Det har også blitt en viss arbeidsledighet i byggfagene. Så det er litt rart at det skulle bli streik nå, sier Mork.

- Streiken berører flere

21000 streiker

21000 ansatte i 800 bedrifter er tatt ut i streik fra klokka 06.00 tirsdag morgen.

– Det er streik i fellesoverenskomsten for byggfagene. Det vil si håndverkere og de som jobber med å reise bygg i Norge. Vi snakker om 21.000 medlemmer, sier Vidar Grønli, informasjonsansvarlig i Fellesforbundet til NRK.

Bare i Møre og Romsdal er nå 600 i streik. Dette er arbeidere som jobber i 31 forskjellige bedrifter.

Hele landet rammes

Streik Terningen Arena

Byggearbeidene på Terningen Arena i Elverum rammes når ansatte hos Martin M. Bakken er i streik.

Foto: Anne Næsheim / NRK

I Hedmark blir blant annet flere store byggeprosjekter som Terningen Arena i Elverum rammet. I Nordland frykter mange entreprenører forsinkelser. I Trøndelag legger de fagorganiserte skylden for streiken på NHO. Det nye Viten-senteret på Grålum i Østfold er et av mange byggeprosjekt som fikk stans i virksomheten i dag. I Rogaland rammes arbeidene ved oljedirektoratets bygg på Ullandhaug.

Fikk ikke gehør

Meldingen om at bygningsarbeiderne var i streik kom i halv seks tiden tirsdag morgen. Meklingen var brutt og streiken var et faktum.

Per Olav Heggem

Per Olav Heggem i Fellesforbundet i Møre og Romsdal.

Foto: Håvard Ketil Sporsheim / NRK

- Vi har ikke fått særlig gehør hos Byggenæringens landsforening. Vi satte frem krav som var i tråd med ramma. Vi hadde noen spesielle krav som var prinsipielt viktige. Disse sakene var det vanskelig å få gehør for, sier Heggem i Fellesforbundet i Møre og Romsdal.

Lavlønn


Heggem sier til NRK Møre og Romsdal at de først og fremst ville heve de som har lavest lønn.

- Vi krevde en oppjustering for de som går på minstebestemmelsen. Men motparten sa nei. Det skulle ikke være så vanskelig å gå med på dette, for det er ikke så mange som går på minstebestemmelsene.

Kom brått på


Bruddet i meglingen kom overraskende. Heggem hadde ikke selv trodd at det skulle bli streik i dette oppgjøren.

- Nei, dette kom som «julenissen på kjerringa». Jeg vil heller ikke gjette på hvor lenge streiken kom til å vare. Jeg bommet på en gjetning i går, så jeg tør ikke gjette igjen, sier Heggem.