Hopp til innhold

– Streiken kom som et sjokk

Meklingen mellom Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening førte ikke frem. Fellesforbundet tror streiken kan bli langvarig.

Byggeplass i Skien

Murer Christian Haugan (i midten) fikk sjokk da han fikk vite at han var i streik.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø

Dermed gikk 19.000 ansatte i 800 bedrifter ut i streik fra klokken 06.00.

Disse bedriftene er rammet av streiken

– Det er streik i fellesoverenskomsten for byggfagene. Det vil si håndverkere og de som jobber med å reise bygg i Norge. Vi snakker om 19.000 medlemmer, sier Vidar Grønli, informasjonsansvarlig i Fellesforbundet til NRK.

– Totaliteten for dårlig

– Det var ikke grunnlag for å komme til enighet. Totaliteten var for dårlig, sier forhandlingsleder, 1.nestleder Anders Skattkjær i Fellesforbundet etter 4 1/2 times mekling på overtid.

Heving av minstelønna var vært det store problemet siden Fellesforbundet overleverte krav til årets lønnsoppgjør til Byggenæringens Landsforening, BNL.

– Dette vil merkes ved at byggevirksomheten i Norge stanser opp, og det blant annet A-hus på Lørenskog blir berørt. Det kan også bli vanskelig for folk å få håndtverkere, sier Grønli.

Se video:

Video – Streiken kom som et sjokk

– Et sjokk

Ved det påbegynte bygget til Skatt Sør i Skien måtte bygningsarbeiderne opp som vanlig i morgentimene tirsdag. Så ringte sjefen.

– Vi visste ingenting da vi kom på jobb og fikk telefon fra sjefen som sa vi ikke skulle gjøre noe. Vi var helt uvitende, det kom som et sjokk, sier murer Christian Haugan til NRK.

Les også: - Streiken kom som et sjokk

– Det er flere store byggeprosjekter som nå stopper opp. Et av dem er hallene som bygges for Frank Mohn konsernet. Boligbyggingen vil også stoppe opp flere steder, sier distriktssekretær Geir Olsen i Fellesforbundet Hordaland.

Ådnamarka skole i Arna og idrettshallen på Haakonsvern er også store prosjekter som nå stopper opp.

Se video: Kommer ikke frem til løsninger

Video Anders Skattkjær

Anders Skattkjær, bedrifter nå tatt ut i streik

- Kan bli langvarig

Geir Olsen er ikke overrasket over at det ble streik, og tror den kan bli langvarig..

– Det kan det alltid bli, men vi får håpe det ikke blir det. I slike situasjoner er jo det vanskelig å si. Det som er spesielt her er at riksmeklingsmannen ikke har lagt frem noen skisse, sier han.

De streikende har fått beskjed om hvordan de skal forholde seg, og streikevakter er nå på plass på de forskjellige byggeplassene.

Sikrer og går

– De har fått beskjed om å starte med å sikre arbeidsplassene og få orden på verktøy. Deretter skal de legge ned arbeidet, sier Olsen.

Distriktssekretær Oddbjørn Aalen i Fellesforbundet i Sogn og Fjordane sier totalen var for dårlig til å komme i mål med forhandlingene.

– Når vi går inn i et oppgjør så er det for å heve overnskomstområdene våre. I år kom vi ikke i mål. Totalen ble for dårlig til syvende og sist. Det er snakk om penger: Minstelønn, grunnsatser, verktøygodtgjørelse med mer, sier Aalen til NRK.

Les også: Flere store byggeprosjekter rammes

Les også: Streiken rammer hard

Les også: Skylder på NHO

Les også: 450 i streik i Troms og Finnmark

Les også: 800 streiker i Agder