Streiken rammer hardt

Store utbygginger blir rammet av streiken blandt byggearbeiderne.

Skanska Egersund

Arbeidsformann Kjell Johan Kristensen i Skanska må sikre et område i gågaten i Egersund, som er under full renovering før de ansatte går ut i streik.

Foto: Øystein Ellingsen

Store byggfirmaer som Skanska, Kruse Smith og Block Berge Bygg er hardt rammet av streiken blandt bygningsarbeiderne.

i Rogaland er over 70 bedrifter rammet, og 2024 arbeidere er i streik, etter at meklingen mellom Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening ikke førte fram .

Kom brått på

Video Streik kan forsinke byggeprosjekt

Streiken tirsdag morgen kom brått på mange i byggebransjen. Også Fellesforbundet hadde ventet at det kanskje skulle komme en løsning på konflikten.

– Streiken kom veldig overraskende på veldig mange. Vi trodde jo at det ville komme en skisse fra riksmeklingsmannen. Det gjorde det ikke, og da ble det streik.

Det sier distriktssekretær Morten Larsen i Fellesforbundet. Han tror streiken kan vare i flere uker.

– Kanskje to til tre uker, sier Larsen.

Og det betyr at mange store prosjekter i distriktet blir rammet. Streiken kan få betydning for byggingen av det nye konserthuset og kulturskolen i Stavanger.

Andre store prosjekter som blir rammet er utbyggingen av Petroleumstilsynet og Oljedirektoratet i Stavanger, Garborgsenteret på Bryne, og et stort boligprosjekt på Grannes i Stavanger.

Minstelønn

Skanska er en av bedriftene som er hardest rammet av streiken, og klubbleder Bjarte Finnesand mener dette er en viktig streik.

- Hovedkravet er å heve minstelønnen for å unngå sosial dumping. Vi som er store i bransjen merker godt at det er viktig å få på plass dette, sier Finnesand.

Byggingen av Flerbrukshallen på Sandve i Sandnes blir også rammet etter streiken i Skanska. Renoveringen av gågaten i Egersund vil også stanse opp.

Hoteller og boliger

Streikende bygningsarbeidere

Bygningsarbeiderne ved Oljedirektoratets bygg på Ullandhaug i Stavanger var opptatt med å organisere streikestarten i morges. 18 av 20 Skanska-ansatte på byggeplassen er tatt ut i streik.

Foto: Bjørn Grimen / NRK

I Kruse Smith er det 248 arbeidere som streiker. Dette selskapet er også med i byggingen av det nye konserthuset og kulturskolen i Stavanger.

Kruse Smith bygger også det nye hotellet i Løkkeveien i Stavanger, og står for bygging av boligblokker i Hinna Park. Selskapet er også med på byggingen av Vågen videregående skole i Sandnes.

Byggingen av nye Statens Hus på Lagårdsveien i Stavanger er også rammet etter at 241 fagorganiserte arbeidere i Block Berge Bygg er tatt ut i streik.

Konserthuset

Byggingen av det nye konserthuset og kulturskolen i Bjergsted i Stavanger vil stanse helt opp på grunn av streiken, noe som kommer svært ubeleilig for dette prosjektet, som også ble forsinket på grunn av den strenge vinteren.

- Det viser seg at så godt som alle arbeider stopper opp, både med konsertfuset og kulturskolen. Vi nærmer oss nå 100 arbeidere som har forlatt byggeområdet i morgentimene, sier prosjektsjef for Bjergsted-utbyggingen, Arve Madland.

- Dette er en del av spillet. Vi må forholde oss til en lovlig streik, sånn er det bare, sier Madland.