Hopp til innhold

Avslår søknad

Meieristreiken i landet kommer til å slå spesielt hardt ut på Sunnmøre fra fredag.

Glass med melk
Foto: Colourbox

Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund har avslått søknaden om å få kjøre ut drikkemelk når meieriet i Ålesund blir omfatta av streiken fredag.

Dermed blir sunnmøringene helt uten Tine-melk, som den eneste plassen i landet.

På Sunnmøre har konkurrenten Q-Meieriene etablert seg, og dermed blir det ikke helt tomt i melkedisken fra fredag.

De meieriene som fra før er tatt ut i streik produserer i stor grad ost og desserter.

Konflikten ved Tines produksjonsanlegg blir utvidet med medlemmer av LO-forbundet Handel og Kontor (HK) i løpet av et par uker.

HK-leder Sture Arntzen varslet tirsdag Tine og Landbrukets Arbeidsgiverforening (LA) om at forbundets medlemmer i Tine vil bli tatt ut i streik om 14 dager.

Pensjonsprotest

Arntzen sier til LO-Aktuelt at hans medlemmer har de samme formuleringene når det gjelder pensjon som det de organiserte i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) nå streiker for å beholde.

HK skulle startet forhandlinger med Tine mandag, men forhandlingene er utsatt som følge av streiken i NNN. Blir det ingen løsning på NNN-streiken blir sympatiaksjonen satt i verk.

Overfor LO-Aktuelt uttaler LO-leder Roar Flåthen og de to forbundslederne Arve Bakke i Fellesforbundet og Jan Davidsen i Fagforbundet sterk støtte til de vel 1.000 streikende i Tine.

Bakke sier at hans forbund er klar til å tre støttende til dersom de streikende trenger det.

Melkeforsyning

Direktør Stein Aasgaard i TINE BA

Direktør Stein Aasgaard i TINE BA opplyser om sympatiaksjon.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Konserndirektør Stein Aasgaard i Tine opplyser at selskapet tirsdag fikk beskjed om at Handel og Kontor går til sympatiaksjon om et par uker.

- Vi har ikke oversikt over hvor mange ansatte dette omfatter, men situasjonen er allerede så vanskelig at det ikke vil gjøre den store forskjellen, sier Aasgaard.

Han opplyser at Tine har søkt og fått dispensasjon fra streiken når det gjelder melkeforsyningen på Helgeland etter at konsummelkmeiereiet i Sandnessjøen blir tatt ut i streik fra fredag morgen.

- Vi vil forsyne distriktet med melk fra Harstad, opplyser Aasgaard til NTB.

Derimot har NNN avslått en tilsvarende søknad om å forsyne Sunnmøre med melk når meieriet i Ålesund blir omfattet av streiken.