- Et vendepunkt i saken

– Dagens avgjørelse om en åpen høring kan være et vendepunkt i sjukehussaken. Det sier Ralph Herter som er tillitsvalgt for overlegene ved Kristiansund sjukehus.

Ralph Herter

Ralph Herter er tillitsvalgt for overlegene ved Kristiansund sjukehus.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– Vi er veldig godt fornøyd med kontroll- og konstitusjonskomiteen sin beslutning om å ha åpen høring i saken. Vi mener det er svært viktig at Kolberg vil se nærmere på det som har skjedd mellom Helse Midt-Norge og Helse Møre og Romsdal, sier Herter.

Helseminister Bent Høie (H)

Bent Høie må svare for seg i Stortinget.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

I dag bestemte kontroll- og konstitusjonskomiteen at sjukehussaken skal opp til åpen høring i Stortinget. Leder Martin Kolberg ønsker avklaring på to hovedtema. Det ene er den såkalte dialogen mellom Høie og helseforetakene.

Kolberg ønsker å få avklart om dialog mellom partene har vært innenfor lovens rammer. Videre ønsker Kolberg å få vite hva som har skjedd mellom de to helseforetakene. Han antyder at både nåværende og tidligere direktører og styreleder bør kalles inn.

Vil avsløre at saken var "rigget"

Skisse av nytt sjukehus i Molde

Vedtaket om å bygge nytt sykehus på Hjelset var rigget, mener Herter.

Foto: Helse Nordmøre og Romsdal

– Vi mener vedtaket om plassering på Hjelset var rigget. Vi tror det vil komme tydelig frem i høringen at dette var en styrt prosess. Beslutningen som ble tatt ligger utenfor mandatet, og er ikke fattet på et faglig grunnlag men politisk grunnlag, sier Herter.

Ralph Herter mener at saken om plassering av nytt sjukehus i Møre og Romsdal viser at det er neste umulig å følge foretaksloven.

– Vi må stille spørsmål om det i det hele tatt er mulig å styre sjukehusene etter foretaksmodellen. Denne saken har vist at modellen har store svakheter, sier Herter.

Han håper nå at hele sannheten rundt prosessen i Møre og Romsdal blir kjent.

– Jeg håper nå at hele sannheten kommer frem. Mye er kjent allerede, men det ligger fremdeles veldig mye i saken som ikke har kommet frem. Bare tiden vil vise om vi får vite hele sannheten, sier Ralph Herter.