NRK Meny
Normal

– Selv serieovergripere kan stoppe

– Fengsel hjelper ikke, men med behandling er det mulig å slutte å forgripe seg, sier psykolog Thore Langfeldt.

Thore Langfeldt

Psykolog Thore Langfeldt mener at det er viktig at den voldtektssiktede 32-åringen får spesialisert behandling.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Etter at en 32 år gammel mann fra Ålesund ble siktet for voldtekt av en 15 år gammel jente samme dag som han fikk permisjon fra fengsel, har flere stilt spørsmål om det var forsvarlig å la mannen få permisjon.

Fikk behandling

Mannen ble i 2007 dømt til ni års fengsel for blant annet en rekke voldtekter og seksuell omgang med mindreårige. Dommen i Frostating lagmannsrett var den strengeste som noen gang var idømt i en overgrepssak. Mannen har vært underlagt behandling i fengselet.

– Hjelper som regel

Thore Langfeldt er utdannet psykolog og er spesialist i klinisk psykologi og spesialist i klinisk sexologi. Langfeldt sier det ikke er mulig å fastslå om behandling vil virke.

– Man kan jo ikke på forhånd si om det går bra, men i de aller fleste tilfeller går det bra, sier Langfeldt.

Behandles 4–6 år

Langfelt har lang erfaring med behandle personer som begår seksuelle overgrep mot mindreårige. Behandlingen er sammensatt og komplisert og strekker seg over flere år.

– Pasienten får behandling en gang i uken i fire til seks år. I tillegg får de gruppeterapi der de møter andre med samme problematikk, sier Langfelt.

Gjennom samtaler og relasjonell terapi er målet at pasientene skal rydde opp i sitt forhold til seksualitet.

– Etter hvert opplever pasientene å få et positivt forhold til voksne, man vi kan ikke vite at noen er kurert, sier Langfelt.

– Selv serieovergripere kan stoppe

Psykologen forteller at han har vært med å behandle personer som er dømt flere ganger for overgrep, men som har kommet seg ut av det.

– Selv om pasienter gjør overgrep igjen, betyr det ikke at de ikke kan forandre seg. Det viktigste å være klar over er at fengsel ikke hjelper, sier Langfelt som understreker at det er viktig at den voldtektssiktede 32-åringen får spesialisert behandling i tiden fremover.