Hopp til innhold

– Ikke råd til å kaste bort tida på en streik

Ved Ulstein Verft kan hele verftet stoppe opp hvis det blir streik natt til søndag. – Vi har egentlig ikke råd til å kaste bort noe tid på en streik, men streiker selvfølgelig hvis det blir nødvendig, sier hovedtillitsvalgt.

Skipsverftet Ulstein

Ulstein Verft har i dag 140 medlemmer, og de som ikke er organisert blir eventuelt permittert, om det blir det streik.

Foto: Herskedal, Kjell / SCANPIX

I løpet av helga kan over 3000 medlemmer i Fellesforbundet i Møre og Romsdal bli tatt ut i streik og flere andre bli permitterte.

Totalt kan 26 000 medlemmer i 800 bedrifter bli tatt ut i streik hvis ikke Fellesforbundet og Norsk Industri blir enige før lørdag klokka 24.00.

– Vi har ikke råd til streik

Bjarne Pettersen

Hovedtillitsvalgt Bjarne Pettersen ved Ulstein Verft innrømmer at en streik ikke er gunstig nå.

Foto: Arne Flatin / NRK

Ved Ulstein Verft kan hele verftet stoppe opp. Verftet har i dag 140 medlemmer, og de som ikke er organiserte blir eventuelt permittert. I trange tider med nedskjæringer og permitteringer, så innrømmer hovedtillitsvalgt Bjarne Pettersen at en streik ikke er gunstig nå.

– Det er klart vi er veldig pressa. Vi holder på å sluttføre en båt nå, og så har vi en til, så vi har egentlig ikke råd til å kaste bort noe tid på en streik. Men det er klart vi er klare til å streike, hvis det blir nødvendig.

Spørsmål om tariffesta pensjon og kjøpekraft er sentrale spørsmål i striden. I en tid der oljenæringa er i krise, og rødtallene dominerer, så ser HR-sjef ved Ulstein verft, Torild Bugge mørkt på en streik og håper det blir enighet.

– Det vil være veldig uheldig spesielt for næringa vår nå siden vi er i en så vanskelig situasjon. Vi har ikke råd til det. Vi står oppi permitteringer og oppsigelser, og det vil påvirke hele miljøet i bedriften, sier hun.

Torild Bugge

HR-sjef ved Ulstein verft, Torild Bugge, ser mørkt på en streik.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

– Vi hadde et nulloppgjør i fjor og har ikke lyst til å ende der igjen. Vi forstår situasjonen for verftet og ellers, at det er tøffe tider, sier Pettersen.

– Vanskelig situasjon

Rolls-Royce Marine Longva har det siste året redusert staben med 25–30 personer og flere er ute i permittering.

– En streikesituasjon oppi den vanskelige situasjonen vi har i dag, vil lett oppfattes som veldig vanskelig, men jeg tror at folk som har deltatt i et tariffoppgjør, skjønner situasjonen vi er inne i, sier hovedtillitsvalgt Bjørn Kåre Høistad.

– Hvordan føles det å skulle måtte gå ut i streik når jobben er i fare?

– Som tillitsvalgte må vi prøve å motivere til at folk slutter opp om det som er våre krav og vi kan ikke gjøre noe annet enn å forberede oss til en eventuell konflikt. Selv om det er vanskeligere nå enn før, så tror jeg medlemmene har stor forståelse for at det er en situasjon vi har kommet oppi.

Bjørn Kåre Høistad

Ulstein Verft og Rolls-Royce Marine Longva er blant dem som kan bli tatt ut i streik. Hovedtillitsvalgt, Bjørn Kåre Høistad, sier det er en vanskelig situasjon å skulle gå ut i streik, slik dagens situasjon er.

Foto: Rolls-Royce