Hopp til innhold

– Frykter landet blir ødelagt

– Vennene våre sa til oss at nå er det kanskje på tide at dere reiser hjem, forteller misjonærekteparet. De ble evakuert fra Mali i helgen.

MALI-FRANCE-QUAEDA-CONFLICT
Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

I 16 år har misjonærene Anne Lise og Torstein Baltzersen bodd og arbeidet i Mali for Frikirkens misjonsarbeid. I forrige uke måtte de forlate Mali i hu og hast etter at ytterliggående islamister har tatt kontrollen på store deler av landet. Lørdag kveld ankom de Norge.

Idag gikk franske bakkestyrker inn i Mali. De skal hjelpe den maliske hæren med å slå ned islamistopprøret. Ifølge ekteparets kontakter i Mali, er opprørerne allerede drevet ut fra flere byer.

Men da urolighetene eskalerte i forrige uke, valgte misjonærene å reise hjem til Norge.

–Reis hjem!

Anne Lise og Torstein Baltzersen

-Vi ble rådet til å reise hjem av våre venner i Mali.

Foto: Øyvind Johan Heggstad / NRK

– Det var vennene våre som sa at Mali ikke er stedet for oss å være nå. Reis hjem og kom tilbake når det blir fred, sa de. Det var godt å høre. Men vi frykter at når kampene blir så omfattende som det ser ut til, vil det bli store ødeleggelser, sier Anne-Lise.

De to misjonærene forteller om et fredelig folk i Mali.

–Men folk i Mali har det ikke godt nå. De er redde, og de mange markedene fungerer ikke. De er vondt for oss å få tilbakemeldinger fra våre venner som lider under krigen, sier Anne-Lise.

Franske soldater i Mali

Franske soldater ankom Mali i dag.

Foto: Issouf Sanogo / AFP

Mali har vært et demokratisk land i mange år. 90 prosent av befolkningen er muslimer. Etter et militærkupp i mars i fjor, har landet styrt av en midlertidig regjering. Etter kuppet mistet sentralmakten kontrollen over det nordlige Mali til tuarag-separatister og islamistiske grupper.

– Ingen ønsker de ytterliggående islamistene velkommen. Ingen ønsker at det skal innføres Sharia-lover i Mali, forteller de to misjonærene.

Saken fortsetter under bildet

Kart over Mali
Foto: NRK

–Har vært et rolig land

Mali ligger i Vest-Afrika, sør for Algerie og øst for Mauritania. Landet har ca. 13.7 millioner innbyggere, og var tidligere en fransk koloni. Mali fikk sin selvstendighet i 1960.

Elven Niger er selve livsnerven i Mali, og de fleste innbyggerne i landet bor langs denne elven og bruker den som drikkevannskilde, matkilde og som viktigste transportvei.

–Tradisjonelt har det vært rolig i Mali. Men landet har vært hjemsøkt av sultkatastrofer som har fått oppmerksomhet over hele verden. Det er trist at det skal en sånn voldsom militæraksjon for å få Mali frem i offentligheten. Men vi håper at det som nå skjer i Mali, kan hjelpe landet i fremtiden, sier Torstein.

Opprørere i Mali

Opprørerene i Mali vil innføre Sharialover.

Foto: ROMARIC OLLO HIEN / Afp

Det har vært urolig i de nordlige områdene av Mali de siste ti årene. Sakte, men sikkert har islamistiske grupperinger bygd seg opp nord i landet. Flere av dem som står bak urolighetene har deltatt i den algeriske borgerkrigen på 1990-tallet. Organisasjonen Al Qaida in the Islamic Maghreb (AQIM) holder til nord i Mali

–Etter at regimet i også Libya falt, har en del islamister vært på flukt. Mange av disse deltar nå i kampene i Mali, sier de to misjonærene.

Les: Historisk tilbakeblikk på Mali

Skal tilbake

Mali

Maliske flyktninger hilser franske styrker velkommen.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

Anne-Lise og Torstein Baltzersen har vært i Mali siden 1993. De har bodd i de områdene som nå preges av uroligheter, og de har bodd i hovedstaden Bamako.

– Arbeidet vårt har værtå drive med misjon blant muslimske kvegnomader nord i Mali. Dette er godt islamiserte nomader. Disse menneskene er svært vennlige å lett å bli venner med.

–Vi har lært mye om gjestfrihet, og vi storkoser oss når vi får være sammen med disse fantastiske menneske. De ønsker ikke at de ytterliggående islamistene skal få ta over landet deres, sier Anne-Lise og Torstein.

– Vi håper urolighetene vil ta slutt, og at situasjonen vil stabilisere seg. Da reiser vi tilbake til Mali, og fortsetter arbeidet der nede forteller de to.