– En viktig vekker

Redningsdrakten berget livet til mannen som overlevde forliset i Norskehavet. Sjøfolk mener episoden er en viktig vekker.

Video Redningsdrakter berger liv

Overlevde takka vere overlevingsdrakt

Olve Arnes

Olve Arnes var med å redde den 36 år gamle islenderen etter forliset i Norskehavet.

Foto: Ole Andre Rekkedal / NRK

I over tre timer lå den eneste overlevende etter Hallgrimur-forliset og fløt i bølger på opp til 20 meter. Uten redningsdrakten ville den islandske fiskeren ikke hatt en sjanse.

– Overraskende god form

330-skvadronen i Florø hentet opp mannen og fraktet han til land med et sea king-helikopter.

– Han var i overraskende god form, både fysisk og psykisk. Han ble berget fordi han han tidlig innså hvilken vei det bar. Han fikk på seg redningsdrakten og gjorde seg klar til å evakuere, sier Olve Arnes, fartøysjef ved 330-skvadronen.

Tester draktene jevnlig

Redningsdrakter er påbudt i norske farvann. Sjøfolk trener jevnlig på bruk av drakten.
I Måløy hoppet Svein Holvik på sjøen for å demonstrere hvordan den virker.

– Drakta er tett og holder deg tørr. Den er isolert og det er mye oppdrift i drakta. Drakten gjør det mulig å overleve i iskaldt vann i mange timer, sier Svein Holvik, leder for Sikkerhetsenteret i Måløy.

Artikkelen fortsetter under bildet

Svein Holvik

Svein Holvik demonstrerer hvordan redningsdrakten fungerer. Drakten er utstyrt med reflekser som gjør den lett å se.

Foto: Ole Andre Rekkedal / NRK

Ulykken var samtaletemaet under øvelsen i dag, og Ottar Aare mener den er en viktig påminnelse om hvor viktig draktene er.

– Du føler deg jo liten ut på der, og du er liten. Det er jo fantastisk at helikopteret i det hele tatt klarer å finne deg, sier Aare.

Returnerer til Island

Den 36 år gamle mannen som overlevde takket være drakten, ble skrevet ut fra sykehuset i Ålesund i dag. Han skal etter planen returnere til Island fredag og har det etter forholdene bra. Han ønsker ikke å la seg intervjue.

Hadde ikke drakter på

Snurperen Herøyhav var på vei til Island for å fiske lodde da hovedredningssentralen ba mannskapet bistå i leteaksjonen. Da de kom frem var den overlevende reddet opp. De tre savnede hadde ikke på seg redningsdrakter.

– Vi startet et overflatesøk i samarbeid med Orion-flyet, men uværet gjorde at det var svært vanskelige forhold. Vi fant en redningsflåte og en livbøye, men så dessverre ikke noe til resten av mannskapet, forteller skipper Ronald Ervik.

– Har alltid draktene klare

For mannskaper om bord i Herøyhav var det ikke aktuelt å ta på seg redningsdraktene i går, men skipper understreker hvor viktig det er å ha drakter som fungerer om bord og vite hvordan de fungerer.

– Vi er klar over hva båten tåler og var ikke i noen reell fare i går. Vi har alltid redningsdraktene klare og tar selvfølgelig ingen sjanser, sier skipperen.