Hopp til innhold

– En opplevelse på godt og vondt

Ungdomsbedriften PURE UB fikk se hvordan såpene de selger blir produsert på nært hold, da de besøkte Palestina. Nå håper de noen andre vil videreføre bedriften.

PURE UB

SÅPESELGERE: Kristin Furholm Sjåstad og Charlotte Andreassen fra PURE UB fikk oppleve produksjonen av såpene de solgte på nært hold.

Foto: magnus gamlem

Gjennom to år har noen elever ved Ålesund videregående skole drevet ungdomsbedriften PURE UB.

Med inspirasjon fra rektor og norsklæreren fikk de ideen til å starte import av olivensåper fra den palestinske organisasjonen, PACE.

– Olivensåpe er ikke noe som vi brenner skikkelig for i utgangspunktet, men etter hvert kom vi i kontakt med organisasjonen, pratet med de, og hørte om hva de jobbet med. Da ble det fort mer interessant, forteller Charlotte Andreassen fra PURE UB.

Såpe fra Palestina

OLIVENSÅPE: Slik ser såpestykkene PURE UB har solgt ut.

Foto: PURE UB

Besøkte såpefabrikken

I tillegg til såpe lager PACE blant annet keramikk og annet håndverk, og er med å skape arbeidsplasser til palestinere.

Etter å ha søkt pengestøtte til en tur til Palestina, fikk elevene i PURE UB oppleve landet og produksjonen av produktene på nært hold.

– Det var en ganske spesiell opplevelse på både godt og vondt. Vi fikk oppleve mye bra og mye trist, forteller Kristin Furholm Sjåstad.

Ungdomsbedriften besøkte mange byer, snakket med ulike mennesker og besøkte flere organisasjoner. Blant andre PACE.

– Vi besøkte såpefabrikken som ligger i Nablus. Der fikk vi komme inn og se hvordan de ble produsert, vi fikk møte de som sitter og pakker såpene for hånd og vi fikk se hele prosessen, sier Andreassen.

Demonstrasjon Palestina

DEMONSTRASJON: Elevene fikk være med på en fredfull demonstrasjon som har pågått hver fredag i 10 år.

Foto: PURE UB

Følte seg aldri utrygge

Gjennom besøket fikk de også kontrollert at såpene ble produsert i skikkelige forhold.

– Da vi dro ned dit stilte organisasjonen med guide, program og hele pakken. Vi besøkte mange historiske plasser, vi besøkte byer og var vitne til mye rart, sier Furholm Sjåstad.

Det har i lang tid vært uroligheter i Palestina, men elevene følte seg aldri utrygge på reisen.

– Vi følte oss veldig trygge. For alle vi møtte var hyggelige, de synes det var spennende og ville bare fortelle hvordan de hadde det. De var veldig kontaktsøkende, forteller Andreassen.

Nå håper de noen andre kan videreføre ungdomsbedriften etter de har gått ut fra videregående.

– Vi lyst til å la en annen bedrift adoptere vårt prosjekt. Vi vil ikke at det skal slutte når vi går ut fra videregående. Det er viktig at det videreføres, mener Furholm Sjåstad.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL