– Dette er den beste konkurransen

Utøvere fra hele landet er i helga samlet i Ålesund til Landsfinale i Rytmisk Gymnastikk.

Turndrakter i alle regnbuens farger pryder denne helga Borgundhallen i Ålesund når de beste i landet i Rytmisk Gymnastikk er samlet for Landsfinale. De 80 deltagerne har alle kvalifisert seg i løpet av forrige sesong og er fordelt på junior nasjonal klasse, senior nasjonal klasse, junior internasjonal klasse og senior internasjonal klasse.

Sophie Brevik Nesse

Sophie Brevik Nesse (Hødd IL) var fornøyd med dagens innsats.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Flere fra Møre og Romsdal deltar. En av dem er Sophie Brevik Nesse (14) fra Hødd IL. Lørdag konkurrerte hun i junior internasjonal klassen.

– Det gikk veldig greit. Jeg mistet på noen få ting, men ellers gikk det bra, sier Nesse etter at hun har avsluttet sin siste øvelse for dagen. Både hun og storesøsteren deltok lørdag. I tillegg har også en lillesøster som følger i samme fotspor.

– Kjekt å konkurrere på lag

Landsfinalen i rytmisk gymnastikk har blitt arrangert fem ganger før, og i år er det Ålesund som er vertskapsby. Det som er spesielt med Landsfinalen er at deltagerne her konkurrerer på lag for å samle poeng til sin region i de forskjellige klassene. Landet er oppdelt i fem regioner.

Deltagerne fra Møre og Romsdal konkurrerer sammen med deltagere fra Hordaland og Sogn og Fjordane.

– Det er veldig kjekt. Dette er den beste konkurransen fordi vi kjører færre program. Her kjører vi bare to program. I tillegg er det kjekt at vi konkurrerer på lag og ikke bare individuelt, forklarer Nesse.

– Må være taktiske

Bente Bjarnes, som i dag satt i dommerpanelet, er en av dem som har aktiv i å få en landsfinale i Rytmisk Gymnastikk. Hun sier at det tilfører mye at de samarbeider på lag.

– De som er på samme regionslag blir kjent med hverandre, og de må være taktisk når de velger hvem som skal stille for regionen i hvilke apparater og klasser. Og om man er lur i utvelgelsen, får man da et bedre resultat for sin region.

– Øvd altfor lenge

Ålesund Turnforening

De mellom fire og sju år fra Ålesund Turnforening opptrådte i pausen lørdag.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Blant de spente tilskuerne satt det lørdag også mange spente jenter mellom fire og sju år fra Ålesund turnforening. De forberedte seg på å opptre i pausen.

Før de skulle i ilden kunne de alle unisont fortelle at de var nervøse, men at de hadde mange triks de skulle vise frem.

På spørsmål om hvor lenge de har øvd kom svaret igjen i kor:

– Altfor lenge!

Minst tre ganger er det en som tilføyer.

Alle er enige i at det er mye som er gøy på Landsfinale.

– Som for eksempel å stå i kiosken, forteller de.

Da de endelig entret gulvet var det bare smil å se og applausen stod i taket fra stolte foreldre på sidelinjen.

Landsfinalen startet fredag og avsluttes søndag etter semifinaler og finaler.