Samler inn gamle bilder

Over 400 historiske bilder er hengt opp på veggene i Hønebukta i Innlandet. Gamle mennesker har fått minnene tilbake.

Klassebilde fra utstillingen på Innlandet

Et av klassebildene som er hengt opp på Innlandet.

Foto: Roar Halten / NRK

Bildene er hovedsakelig fra Innlandet skole og Heinsa barnehage. I forbindelse med at det var jubileum i fjor, ble det hengt opp nesten like mange bilder. Det var så populært, så derfor ønsket de å gjøre det samme i år.

Bildene er laminerte og henger tett i tett på veggen. Informasjonssjef i Kristiansund kommune, Petter Ingeberg, sier at folk synes det er artig å se om de finner kjentfolk.

– Alle som har tilhørighet til Innlandet, vil finne bilder av seg selv, av slektninger, eller av noen de kjenner. Og det er klart at det er trekkplaster, sier han.

Bildene vekker minner

Tor Olsen

Tor Olsen Stifter opp flere bilder på veggen.

Foto: Roar Halten / NRK

I fjor hang bildene fremme til langt ut i september.

– En av naboene til utstillingen fortalte at det var folk her hver dag, og noen dager var det stappfullt av folk, sier han.

Ingeberg sier bildene vekker minner.

– Mange fikk flashback av minner som de hadde glemt. Vi hørte om ei gammel dame som var senil som plutselig begynte å snakke om ting som hadde skjedd fordi hun fikk så mange minner da hun var her, forteller han.

Tor Olsen som er initiativtaker og fotoentusiast bekrefter at bildene gjorde inntrykk på eldre mennesker og at det var en belønning i seg selv.

– Flere hadde med seg demente som fikk en helt ny hverdag etter å ha sett bildene. De gikk her i flere timer og fikk opplevelser, sier han.

Fotoutstilling i Hønebukta

Her henger bildene på rekke og rad.

Foto: Roar Halten / NRK

Kopierer bilder

Bildene som er hengt opp viser primært ansikt, ikke bygninger og monumenter. Noen av klassebildene som henger på veggen er tilbake fra 1920. Innsamlingen av bildene startet i 2011 da jubileet ble planlagt.

– Vi opprettet ei Facebook-gruppe som het Innlandet 2013. Vi hadde en god del bilder fra før, men folk sendte mange bilder også har vi samlet siden den gang, forteller han.

Olsen forteller at meningen er å ta vare på bildene.

– Hensikten er å ta vare på bildene fra Innlandet og være en hukommelse på det som har vært. Hvis ikke er vi ved en korsvei hvor nye generasjoner kaster album så de forsvinner. Nå har vi spurt om å få kopiere bildene og har nå over tre tusen bilder, opplyser han.

Petter Ingeberg og Trond Karlsen

Infosjefen Petter Ingeberg fant bilde av seg selv fra da han arbeidet i barnehage.

Foto: Roar Halten / NRK

Hjemmebesøk

I tillegg til å opprette Facebookgruppe har Olsen vært på mange hjemmebesøk.

– Det har blitt mye kaffedrikking. Jeg er en sosial person, så det har vært veldig kjekt å jobbe med dette, sier han.

Utstillingen har også en etterlysning etter Thomas Aasgaard som var lærer på Innlandet og døde i 1914. Mannen har fått en gate oppkalt etter seg.

– Problemet er at vi ikke har noe bildet av mannen. Derfor har vi satt opp en etterlysning i håp om at noen skal ha et bilde liggende, forklarer han.

Utstillingen er gratis og åpen hele døgnet.

Etterlysning etter Thomas Aasgaard

Etterlysning etter Thomas Aasgaard.

Foto: Roar Halten / NRK