Hopp til innhold

Hiphopgruppa Side Brok fyller 20 år

Mannen bak tekstene blir kalt kultfigur og guru. Selv mener Runar Gudnason han er en nerd som tar hiphop på blodig alvor.

Koveret på Side Broks nye EP Svært kvar dag, gitt ut til gruppas 20 års-jubileum.

Bildet er fra coveret til EP-en med den nye låten Svært som ble sluppet 5. juni. Der er også en oppusset versjon av den gamle låten «Kvar dag».

Foto: Side Brok

– Jeg vet om mange rappere som bare drar i studio med kompiser også har de en tøff beat, setter seg ned og skriver et vers og spiller inn, heldiggriser! Sånn er ikke jeg, sier Runar Gudnason.

Den 48 år gamle mannen sitte på tunet hjemme på gården i Ørsta med store solbriller. Suset fra vinden og fuglesangen blir bare forstyrret av naboens gressklipper. Her blir tekstene til, orda om livet i hjembygda, som har gjort Side Brok til en ringrev i norsk hiphop.

Å skrive en ny låt kan ta noen timer, eller måneder. Når det funker, eller når låte er ferdig, er det gøy. Alt det mellom er ganske traurig, synes Gudnason.

– Jeg sitter og nerder med det lenge. Jeg prøver å være smart, men jeg kan ikke tenke det i hjel heller for da ødelegger jeg musikken.

Runar Gudnason hjemme på gården i Ørsta

– Jeg skriver ut ifra min bakgrunn og hvem jeg er. Det henger i stor grad sammen med hvor jeg har vokst opp og det er her i Ørsta.

Foto: Ivar Eidheim / NRK

Blodig alvor

Side Brok er kjent for å rappe på sunnmørsdialekt om hjembygda og bygdekulturen på en selvironisk, uhøytidelig måte. Det hele startet da Bård Aasen Lødemel (alias Skatebård og Sirkel Sag) sendte et en kassett med beats til søskenbarnet Runar Gudnason (alias Sjef R / Thorstein Hyl III).

Nå er det 20 år siden de ble Side Brok, saggebukse-gruppa. De var eldre enn de fleste da de startet. Det er de enda.

– Jeg er snart femti år og rapper det er jo litt spesielt, men jeg tenker ikke på alder, fordi for meg har hiphop alltid vært blodig alvor, sier Gudnason.

Kultfigur og guru

De startet som outsidere, ble uglesett i hiphopmiljøet, men fikk plass på VG-lista og ble årets Urørt i 2004. Den store kommersielle karrieren ble kort, men likevel spiller de fremdeles en sentral rolle i norsk hiphop, forteller Øyvind Holen.

Øyvind Holen

– Side Brok har vist at voksenrap er en levedyktig sjanger. De klarer å fornye seg, sier Øyvind Holen.

Foto: Eigil Korsager

Han har skrevet flere bøker om hiphop i Norge og mener Side Brok var pionerer innen rollespill, overdrivelser og lek med hiphopklisjeene. Med sin standhaftighet og språksikkerhet har Runar Gudnason nærmest blitt en farsfigur for det vestlandske hiphopmiljøet, mener Holen.

– Gudnason blir sett på som en kultfigur og guru. Han har holdt kurs og vert læremester for mange av de unge som Kjartan Lauritzen og Yoguttene. Mange har gått til ham for å få råd og hjelp.

En Knausgård med rapfilter

Svært gjennomarbeidede tekster er et særtrekk for Side Brok, både i språk og innhold. Holen mener tekstene har utviklet seg med åra, temaene er blitt mer voksne, men Gudnason har hele tiden en observatørstatus på egne vegne.

– Det virker som rent egoistiske tekster skrevet om og for seg selv, derfor treffer han kanskje også andre, fordi han ikke prøver. Han er som en slags Knausgård med rapfilter, sier Holen.

Runar Gudnason i Side Brok

Side Brok har prøvd å ha manager en gang. – Det funka ikke så bra. De skjønner ikke hvordan de skal selge oss, så vi gjør det selv, sier Runar Gudnason.

Foto: Ivar Eidheim / NRK

En reise til månen

Jubileumskonsertene ble avlyst før de ble annonsert, men litt feiring av blir det likevel, med slipp av den nye låten «Svært».

– Sangen handler om tida, tidsånden og om å reise til månen. Den handler kanskje også litt om hva som er nytt og gammelt og hva som er sant og usant, seier Gudnason.

Han tror aldri de kommer tilbake på VG-lista, men vet de har en fanskare der ute.

– Jeg skriver ikke i et vakuum, tenker jo på publikum, men jeg må lage den musikken jeg liker. Det fortsette jeg med så lenge det er gøy, sier Gudnason.

Jubileumslåten Svært er for tida den låten Gudnason akkurat nå liker aller best av alt han har skrevet.